A szeszélyes időjárás diktál a paradicsomültetvényeken

Kevesebb paradicsom kerülhet az idén a feldolgozókhoz, a hűvös tavasz és a csapadékos nyár is megviselte a növényeket. A gazdák kilátásain az árak alakulása sem javít sokat, nem csoda, hogy a legnagyobb hazai feldolgozó törekvései ellenére sem sikerült növelni a termőterület nagyságát.

2020. 07. 23. 10:24
null
A betakarítás is másként alakul ebben a szezonban: augusztus végén tervezik leszedni a termést Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nem kedvezett az időjárás a hazai ipari paradicsom termesztésének, a hűvös tavasz és a csapadékos nyár miatt már biztosan lemondhatnak a rekordtermésről a gazdálkodók. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke lapunknak elmondta: a vetés április elején, a palántás kiültetés pedig április végén kezdődött és május vé­géig tartott. Bár a munkálatokkal sikerült időben végezni, az időjárás miatt bőven volt okuk a bosszúságra a gazdáknak. – A paradicsom összességében melegigényes növény, ám áprilisban, májusban, sőt még június elején is a szokottnál hűvösebb volt az idő. Főként éjszakára csökkent jelentősebben a hőmérséklet, ezt a növények nem jól tűrték – magyarázta a szakember. A hűvös tavaszt aztán csapadékos nyár követte, a rengeteg eső szintén nagyon megviselte az ültetvényeket.

Ledó Ferenc szerint a paradicsom esetében – más növényekkel ellentétben – akkor lehet jó évről beszélni, ha aszály van. A gazdálkodók ugyanis ma már a teljes termőterületet öntözik, ennek köszönhetően a vízmennyiséget és a kijuttatott tápanyagokat is szabályozni tudják. Az esők miatt volt, ahol belvíz is kialakult, de szerencsére nem okozott komolyabb gondot, ahogyan eddig a kisebb jégverés sem vetette vissza a terméskilátásokat. Ami viszont már nagyobb fejtörést okoz a gazdálkodóknak, az az, hogy a csapadék miatt felázott talajra sokáig nem lehetett rámenni, így a szükséges növényvédelmi munkákkal is megcsúsztak.

A betakarítás is másként alakul ebben a szezonban: augusztus végén tervezik leszedni a termést
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ennek eredményeként bizonyos gombás, bakteriális betegségek foltokban megjelentek az ültetvényeken. A Fruit­veb elnöke szerint ezért az idén a korábbiaknál is jobban előtérbe helyeződik a különböző betegségekkel szemben ellenálló fajták használata. – Bár a rezisztens paradicsom-vetőmag drágább, ebben az évben biztosan kifizetődik majd a termelők ráfordítása – fogalmazott Ledó Ferenc.

Az időjárás viszontagságai miatt az idén várhatóan a betakarítás is késik. Egy átlagos évben augusztus 15-e környékén indul a szedés, ezúttal azonban várhatóan csak augusztus 20-a után kezdődhetnek meg a munkálatok. Az előttünk álló hetek időjárása még javíthat a kilátásokon, a szakember szerint azonban a mostani szeszélyes nyári időjárásnál melegebbre lenne szükség ahhoz, hogy a gazdák jó termést tudjanak betakarítani. Az előzetes becslések szerint 115-120 ezer tonnás termést várnak, ami átlagosnak mondható. Egy jó évben ugyanakkor 125-130 ezer tonnát is elérhet a leszedett mennyiség.

A területben nem volt változás, ebben az évben is 1600-1700 hektáron vetettek, illetve ültettek paradicsomot. A hazai ipari paradicsom közel kilencven százalékát egyetlen nagy feldolgozó vásárolja fel. Bár szerettek volna az idén nagyobb területre szerződést kötni a termelőkkel – hiszen az üzem kapacitásai akár 130-140 ezer tonnányi paradicsom feldolgozására is elegendők lennének –, Ledó Ferenc szerint ez mégsem sikerült. Ennek oka, hogy az alacsony felvásárlási árak miatt egyre kevésbé éri meg e jelentős költségigényű növény termesztésével foglalkozni. Ha az öntözési feltételek adottak, akkor egyéb növényekkel vagy vetőmag-előállítással jóval nagyobb haszonra tehetnek szert a gazdák. Az alapár egyébként jelenleg 26 forint körül alakul kilónként, ehhez adódnak hozzá a különböző felárak, így optimális esetben a termelő egy kiló ipari paradicsomért harminc forintot kaphat. Ledó Ferenc szerint ahhoz, hogy ilyen árak mellett valaki nyereséget tudjon elérni, egy hektárról legalább nyolcvan tonnát kell betakarítania, ami nem könnyű feladat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.