A támogatások 99 százalékát már kifizették a cégeknek

Bodó Sándor: Már több mint ötvenmilliárd forint ágazati bértámogatást fizettek ki a vállalkozásoknak.

Magyar Nemzet
2021. 03. 10. 8:10
null
A pandémia miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknál eddig 117 ezer ember munkáját mentették meg a kormány intézkedései Fotó: Kallus György Forrás: Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megítélt támogatások 99 százaléka, összesen mintegy ötvenmilliárd forint megérkezett a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került cégek számláira. Az ágazati bértámogatási programban eddig 117 ezer munkavállalójuk megtartásához kértek segítséget a járványhelyzetben tevékenységüket legalább részlegesen szüneteltetni kényszerülő vállalkozások – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az MTI-vel.

A pandémia miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások eddig 117 ezer munkavállaló megtartásához kértek segítséget
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az államtitkár kifejtette: a kifizetések felgyorsítása érdekében a megítélt támogatások előleg formájában jutnak el a cégekhez.

A hétfőtől hatályos veszélyhelyzeti intézkedésekkel párhuzamosan a támogatotti kör további szektorokkal bővült. A kormány ezzel újabb százezer munkavállaló munkahelyének megvédését tette lehetővé.

A bértámogatás esetükben már a márciusi bérekre is kérhető, egészen a hónap végéig – jelezte az államtitkár.

A programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi a vállalkozások talpon maradása, az álláshelyek megőrzése, a képzett szakemberek megtartása érdekében.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a vállalkozások 44 százaléka kis-, 31 százaléka mikro-, 19 százaléka közép- és 6 százaléka nagyvállalkozás. A támogatottak közel hatvan százaléka a vendéglátás, több mint 14 százaléka pedig a szálláshely szolgáltatás nemzetgazdasági ágban dolgozik. A legtöbb munkavállalóra a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékben kértek támogatást a vállalkozások.

Bodó Sándor hangsúlyozta: a Innovációs és Technológiai Minisztérium a járványhelyzetben is elsődleges feladataként kezeli a munkahelyek megtartását. Magyarország az elmúlt évtizedben nemzetközi összevetésben is kimagasló eredményeket ért el a foglalkoztatás bővítésében, a munkaalapú gazdaság kiépítésében.

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseivel több mint 1,6 millió hazai munkavállalón segített – összegezte az adatokat az államtitkár.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.