A támogatások ellenére visszarendeződés várható a lakásárakban

Már előzetesen is látszik az otthonfelújítási támogatás és hitel, valamint a kibővülő otthonteremtési program hatása az ingatlanpiacon. Míg az év végét a kivárás jellemezte, január első napjaiban felfokozott érdeklődés mutatkozik a világhálón. Szakértők szerint a befektetők és külföldiek elmaradásával nemhogy emelkedni, inkább visszarendeződni fognak az árak.

2021. 01. 08. 7:50
null
Élénkül az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas érdeklődés mutatkozik az eladó lakások iránt már az év első napjaiban is – derült ki az Ingatlan.com friss elemzéséből. A hirdetési portál forgalma rekordot döntött a héten, kedden és szerdán napi félmillió látogatást mértek, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Az adásvételekkel szorosabban együtt mozgó, telefonhívással is járó érdeklődések száma is több mint 30 százalékkal emelkedett az első héten tavalyhoz viszonyítva.

A kereslet nagyon felélénkült, de ez nem meglepő. A tavaly év végi, vihar előtti csend alapján számítani lehetett arra, hogy sok család veszi fontolóra a lakásberuházást ez év elején, főleg az új állami támogatások miatt. Fontos, hogy egyelőre tájékozódnak a vevőjelöltek, felmérik a kínálatot. A megnövekedett kereslet tényleges adásvételekben február–márciusban mutatkozhat meg

mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy a piacon megjelenő friss kínálat egyelőre nem tartott lépést a látogatások, érdeklődések felfutásával.

Már kimutatható az otthonteremtési program hatása
Fotó: Katona Vanda

Balogh László szerint ez az év annyiban más lesz a korábbiakhoz viszonyítva, hogy a vevők megfontoltabbak és kedvezőbb pozícióban böngészhetnek a kínálatban. A most életbe lépő lakástámogatások célzottabbak, a saját célra lakást vásárló családok kapják meg a kedvezményeket. Az elmúlt években viszont meghatározó volt a lakáspiacon az átlagosnál erősebb fizetőképességgel rendelkező befektetők és külföldiek szerepe, ám ők lényegében hiányozni fognak a keresleti oldalról. Emiatt a tényleges költözést, lakásvásárlást tervezők vásárlóerejéhez igazodhatnak az árak. Vagyis Balogh László szerint a megfizethetőbb tartományba rendeződhetnek vissza a lakásárak.

A lakáspiacon továbbra is fontos szerepet kapnak majd a hitelek az új támogatásoknak is köszönhetően. A Money.hu szakértői szerint az állami lakásfelújítási program januári indulása és a korszerűsítéshez februártól igényelhető támogatott lehetőség miatt a felújítási lakáshitelek összege is növekedni fog a közeljövőben.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy 2020 utolsó hónapjaiban leült a lakáspiac az októberben bejelentett nagyszabású otthonteremtési program miatt. Sok család ugyanis a januártól elérhető új lehetőségekre várva elhalasztotta a lakásvásárlást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.