A társasházak is kelendők a Balatonnál

2019. 03. 22. 8:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megváltozott igények és az emelkedő vásárlóerő révén a balatoni nyaralópiac is átalakulóban van: míg évtizedekig a kisebb kertes házak, könnyűszerkezetes épületek voltak a slágerek, ma már nem mindenki vágyik a fűnyírásra, az évenkénti karbantartásra és az időről időre felbukkanó hibák kijavítására.

Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint egyre többen választják a kényelmet, amelyet egy többszintes, új építésű társasház lakása adhat.

A befektetők is felismerték az igényt, főleg a Balaton déli partján szaporodnak gombamód az ehhez hasonló épületek. A kényelem ára azonban magas, nem ritka a budapesti új lakások átlagárát is meghaladó, egymillió forintos négyzetméterár, a vásárlók nyolcvan százaléka pedig befektetési céllal vásárol.

A déli parton Siófok, Zamárdi és Balatonlelle a legnépszerűbb, de Keresztúron, Berényben, Szentgyörgyön és Máriafürdőn is látványosan felívelt a piac. Az új építésű, panorámás társasházi lakások maguk után húzták a használt ingatlanok árát is.

Az északi parton az ingatlanállomány és a tájegység jellegéből ­adódóan még hódítanak a kisebb házak, pincék. – Üdülőknél, pincéknél érdemes nagyon odafigyelni: lehetséges, hogy a falusias jelleg ellenére a telek külterületen található, esetleg zártkert minősítésű, amelyre teljesen más építési szabályok és egyéb rendelkezések vonatkoznak.

Ráadásul ez a hitelből finanszírozás lehetőségeit is jócskán szűkíti – hívta fel a figyelmet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.