A teljes bezárásra is készek az éttermek

Meglepte a piacot az enyhébb korlátozás, mert már arra is felkészültek, hogy teljesen leállhatnak a zárt légterű nyilvános helyek, így a melegkonyhás vendéglátóhelyek, pizzériák, étkezdék, kávézók, cukrászdák is – jelezték a Magyar Nemzetnek a vendéglátósok.

2020. 03. 16. 18:04
null
Az étterem egy hónapja kezdte meg működését az önkormányzat épületében Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rendezvények betiltása után ez a következő logikus lépés, és még így is maradt arra lehetőségünk, hogy naponta 15 óráig kiszolgálhatjuk a vendégeket – mondta megkeresésünkre a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László a vendéglátóhelyek esetén hétfőn elrendelt 15 órai bezárás kapcsán úgy fogalmazott, a teljes bezárás is abszolút elfogadható lenne az általános veszélyhelyzetben, mindannyiunk érdeke ugyanis, hogy a lehető leggyorsabban és a legkisebb veszteségekkel legyünk túl a járványidőszakon.

– Egyértelmű, hogy áldozatot és fegyelmet követel az óvintézkedések betartása mindenkitől – fogalmazott az elnök, kiemelve, a vendéglátóipar támogatását fejezi ki a vírus elleni küzdelemben minden résztvevőnek, és a szektort érő váratlan csapások ellenére igyekezeteikkel alkalmazkodnak az aktuális előírásokhoz.

Sőt, mint mondta, már akad több olyan hely, amely napok óta ki sem nyit a vendégek hiánya miatt, illetve mostanra egyre több éttermestől hallja azt, hogy átmeneti leállással támogatják a járvány elleni küzdelmet, vagyis a napról napra apadó forgalom ellenében eleve teret sem ad annak, hogy több ember összegyűljön, esélyt adva a vírus terjedésének.

– A turizmus törésével a vendéglátás is súlyos veszteségeket szenved el, de nem csak a vendégtérből hiányoznak a turisták, a party service-ek is nehéz helyzetben vannak, teljesen bedőlt a céges és privát rendezvénypiac – mondta Kovács László. Hozzátette, ma már a magyarok a kisebb létszámú esküvőket, születésnapokat is lemondják, mert féltik a családjuk idősebb tagjait, és megfogadva a kormány iránymutatását, inkább elővigyázatosak lettek.

– Most nem a szórakozás, kikapcsolódás ideje van – fogalmazott a szakember, aki szerint összefogással lehet úrrá lenni a mostani helyzeten, ami mindenkitől önuralmat igényel. Pedig a piaci kilátások egyelőre nyomasztóak, mint mondta, vannak már végleges elbocsátások, gyakori lett a részmunkaidős foglalkoztatás a területen, próbál túlélni a vendéglátóipar, amely gyakorlatilag épp csak takaréklángra kapcsolt.

A vendéglátó ipartestület vezetője jelezte, hogy javasolni fogják az Operatív Törzs felé, miszerint vegyék fontolóra az éttermi nyitva tartás korlátozása alatt az étel-kiszállításokra vonatkozó adóterhek átmeneti csökkentését, például a jelenleg 27 százalékos áfa kedvezményes körbe sorolását. Ezzel segítenék, hogy az otthon maradó munkavállalók, illetve a diákok, továbbá az idősek és a mozgásukban korlátozottak, valamint növekvő számban azok, akik megbetegedés gyanúja miatt házi karanténban vannak, könnyebben hozzájussanak a szigorú élelmiszerbiztonsági előírások alapján készülő meleg ételekhez – ehhez a cégek fokozott kapacitással alkalmazkodnának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.