A tömeg jelenti a legnagyobb kockázatot

Magyar Nemzet
2019. 07. 15. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezőktől és a hatóságoktól komoly előkészületeket igényel a szabadtéri rendezvények és fesztiválok megrendezése – hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely felsorolta a főbb szempontokat, amikre a fesztiválozóknak érdemes figyelniük. Idén már 126 fesztivált ellenőriztek a szakemberek.

Tanácsaik szerint a legfontosabb, hogy a fesztiválozók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. Ehhez jól kivilágított, sötétben is látható táblákon és kivetítőkön jelzett menekülő útvonalakra van szükség. A húszezer négyzetméternél nagyobb területen vagy tízezernél több látogatót fogadó rendezvényeken kétméteres, jól látható helyeken felállított kivetítőkön mutatják be, mit kell tenni veszély esetén: a biztonsági személyzet utasításait kell követni. Ha az időjárás indokolttá teszi, akár le is állítják a rendezvényt.

Az eső önmagában egyébként nem veszélyes, viszont ha a tömegben esernyőt használunk, az már balesetet okozhat – figyelmeztetnek. Aki nem akar megázni, inkább vigyen magával esőkabátot, illetve a gumicsizma is hasznos lehet. Vihar esetén nem biztonságos fa közelében vagy a színpadnál tartózkodni, utóbbinál erős szél estén balesetveszélyes lehet a felépített technika.

Egy fesztiválon mindig a tömeg jelenti a legnagyobb kockázatot, amely a tolakodástól nem fog eloszlani. Vihar vagy más baj esetén nem szabad pánikba esni és másokon átgázolva menekülni, hanem a biztonsági személyzet irányításával a menekülési útvonalakon lehet a leggyorsabban és legbiztonságosabban elhagyni a helyszínt. Nem szabad a kiáramló tömeggel szemben haladni, a tömeg szélén haladva próbáljunk meg kiválni belőle.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.