A turizmust is célozná az uniós Marshall-terv

Zöld, digitális és innovatív alapokon szerveznék újra a járvány nyomán hatalmas veszteséget szenvedő turisztikai szektort – számolt be az Európai Parlamentben Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos. Elmondása szerint az európai idegenforgalmi ágazatnak jelenleg havi egymilliárd eurós kiesést jelent a koronavírus.

2020. 04. 21. 15:53
null
Nejlonzsákot a fejére húzva védekezik a koronavírus ellen egy férfi a párizsi Eiffel-torony elõtt 2020. március 22-én. Amikor még féltek a kórtól. Fotó: Julien De Rosa Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A cél az, hogy mielőbb utazhassunk. Sokaknak ezt a más országokban élő családtagjaik miatt kell megtenniük – fogalmazott Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos tegnap, amikor az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságában ismertette a járvány európai turizmusra gyakorolt hatásait. Szinte magától értetődően a képviselők többsége arról érdeklődött a francia diplomatánál, hogy érdemes-e nyaralást tervezni az elkövetkező hónapokra?

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen erről pár héten belül eltérően nyilatkozott: előbb semmiképp sem ajánlotta a vakáció tervezését az európaiaknak, a múlt héten pedig már a nyaralást lehetővé tevő „okos megoldásokról” beszélt. Breton is az utóbbi mellett foglalt állást, szerinte alapvető érdek, hogy az uniós GDP tíz százalékát adó idegenforgalom lassan beinduljon. – A járvány elsőként söpörte el az ágazatot, és ne legyen kétségünk afelől, hogy leglassabban a turizmus fog felépülni a válságból – fogalmazott a szakpolitikáért felelős biztos, aki szerint jelenleg havi egymilliárd euróban mérhető a szektor vesztesége.

Az Európai Bizottság is folyamatosan vizsgálja a helyzetet, de Breton szavai szerint most a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) számai irányadók. Eszerint 2019-hez képest idén világszerte 20–30 százalékkal csökkenhet az útra kelők száma, ami akár 450 milliárd dolláros bevételkiesést is jelenthet. Európában a hotelek legalább ötven, a légi társaságok pedig kilencven százaléka érintett – mondta a diplomata, hozzátéve: úgy számolnak, hogy több mint hat millió turizmusból élő polgár megélhetése forog kockán. – Azt gondolom, hogy az uniós Marshall-tervnek a turizmust is céloznia kell – szorgalmazta a francia, aki nemrég a bizottság tagjai közül az elsők között számszerűsített egy gigantikus, 1500–1600 milliárd eurós mentőprogramot.

Az ágazatnak jelenleg havi egymilliárd eurós kiesést jelent a vírus
Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa

A válságkezelés gazdasági mikéntjéről csütörtöki videokonferenciájukon egyeztetnek az EU-országok állam- és kormányfői. Arra a felvetésre, hogy a turizmus mekkora szeletet kaphat majd a csomagból, Breton úgy tippelt: a felélénkülésre szánt pénzügyi eszközök húsz százalékát kellhet a szektorra fordítani.

Egyébként Brüsszelben nagy reményekkel indulnának neki a járványt követő újrakezdésnek: a turisztikai témájú parlamenti ülésen elhangzott, hogy már „okosított”, zöld, digitális és innovatív szempontok alapján szervezett idegenforgalmat valósítanának meg. – Már javában tervezzük a holnap turizmusát – hangoztatta a belső piacért felelős biztos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.