A vakáció kalandos, de balesetveszélyes

A nyári szünet kezdetével minden évben jelentősen megemelkedik a gyermekek és fiatalok baleseteinek a száma, az évek óta rendíthetetlen statisztikai csúcsidőszak elején érdemes ezeket is figyelembe venni a felelős szülőknek, nagyszülőknek.

Horváth Éva
2021. 06. 20. 17:30
null
Medencetisztítás Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csonttörés, ideértve a fogtörést is, mérgezések, kutyaharapás és kullancscsípés – általában ezek a leginkább jellemző sérülések, amelyek itthon a vakáció beköszöntével érik a gyermekeket.

Júniustól megnő a közúti szerencsétlenségek kockázata is: a rendőrségi statisztikák szerint a kicsiket érintő kerékpáros-sérülések negyven százaléka például a meleg hónapokban következik be – közölte a Groupama Biztosító.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szakemberei arra hívták fel a figyelmet, hogy

a jó idő beköszöntével a gyermekbalesetek száma emelkedni szokott,

bár megjegyezték, hogy kis odafigyeléssel ezek legnagyobb része megelőzhető lenne.

Nem szabad szem elől téveszteni a kicsiket, mert könnyen megtörténik a baj Fotó: Teknős Miklós

A mentőszolgálat néhány alapvető, mindenki számára fontos biztonsági szabályra is emlékeztetett.

Így például utazáskor az autóban feltétlenül használjunk megfelelően rögzített biztonsági gyermekülést, ezzel egy esetleges balesetnél jelentősen mérsékelhető a sérülés esélye.

Hasonlóan sokat segíthet, akár életet is menthet a bukósisak a kerékpározásnál, görkorcsolyázásnál, lovaglásnál, ez esetben is fontos a megfelelő méretű, pontosan illeszkedő darab. Azt is hangsúlyozza a mentőszolgálat, hogy

megfelelő védőfelszerelés alkalmazásával nemcsak a sérülések, de a balesetek valószínűsége is sokkal kisebb.

Amiatt, mert a protektorok, térd- és könyökvédők, kesztyűk, maszkok, speciális cipők vagy más eszközök használatával a gyermekek eleve magabiztosabban mozognak, kevésbé kerülnek balesetveszélyes helyzetbe.

A legtöbb biztonsági szabály egész évben érvényes, nem csak nyáron
Fotó: Szoljon.hu/Csabai István

Nyaranta sajnálatosan gyakoriak a saját kertben bekövetkező szerencsétlenségek is.

Ezek elkerülése érdekében óva intenek attól, hogy a kertben vagy a teraszon kisgyermeket egyedül vagy felnőtt felügyelete nélkül hagyjunk.

A kertkaput mindig tartsuk zárva! – szól az örök érvényű tanács.

A nyitott kapuk ugyanis a felfedezésre vágyó gyerekeknek felettébb csábítók – figyelmeztet a mentőszolgálat a tapasztalatok alapján.

Legalább ennyire fontos az is, hogy a biztonsággal úszni nem tudó gyermeket egy pillanatra se hagyjunk felügyelet nélkül kerti medence vagy tó közelében. Ne feledjük, hogy a kisgyermekek akár néhány centiméteres vízben is megfulladhatnak! – hívták fel a figyelmet a szakemberek.

A medence körül számos veszély leselkedik az óvatlanokra Fotó: Pixabay

Gondoskodni kell a lépcső, garázs vagy pincelejáró biztonságos kialakításáról is a családi háznál, nyaralónál, a vízaknát pedig jól zárható fedővel kell elzárni.

A kerti játékok – hinta, mászóka, homokozó – állapotát ugyancsak ajánlatos ellenőrizni, mert rendszeres karbantartásuk sok olyan hibára deríthet fényt, amelyek sérülést okozhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.