A vakcina megjelenése lehet a teljes normalizálódás kezdete

Equilor: A koronavírus második hulláma nem hoz a korábbihoz hasonló visszaesést a gazdaságban.

Fellegi Tamás Péter
2020. 09. 22. 12:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

V-alakú vagy hosszabban elnyúló kilábalásra számíthatunk-e – erről fejtették ki véleményüket az Equilor Befektetési Zrt. elemzői online sajtó-háttérbeszélgetés keretében. Szó volt a járványhatásokról, a várható gazdasági kilábalásról, valamint a részvény- és árupiacokról. Török Lajos vezetőelemző szerint a koronavírus-járvány kirobbanását követően a legnagyobb kérdés továbbra is az, hogyan zajlik a gazdasági normalizálódás. Optimista forgatókönyv szerint V-alakú lehet a kilábalás, melynek alját 2020 második vagy harmadik negyedévében érhetjük el, azonban 2021-re már a korábbi szintekre és növekedési pályára kerülhetünk vissza.

A pesszimista forgatókönyvek alapján elnyúló, fájdalmasabb kilábalásra számíthatunk, az Equilor vezetőelemzője szerint viszont a jelenleg elérhető adatok alapján kizárhatjuk ezt,

mivel az első mélypontot valószínűleg elértük az első félévben, innen pedig felfelé indultak a reálgazdasági mutatók és a piacok is. Török Lajos szerint a teljes normalizálódásra akkor fog sor kerülni, ha elérhetővé válik a koronavírus elleni vakcina.

Az Equilor várakozásai szerint Magyarországon az idei évben összességében öt százalékos gazdasági visszaesés, jövőre viszont 4,5 százalékos növekedés várható, amit 2022-ben újabb négy százalék követ. A GDP-arányos államadósság 75,9 százalékra emelkedhet év végére, míg az államháztartási hiány nyolc százalékos lehet. Idén erősödött az inflációs nyomás, melyben szerepet játszott a forint jelentős gyengülése is. Az év utolsó hónapjaiban némileg mérséklődhet az áremelkedés üteme.

Részvénypiacok

A részvénypiacok a járvány kezdetén összeomlottak, de miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed meghirdette, hogy bármire hajlandó a gazdaság és a piac megnyugtatása érdekében, és korlátlan eszközvásárlási programba kezdett, vagyis soha nem látott pénzkibocsátást valósít meg, a tavaszi mélypont óta az amerikai tőzsdéken soha nem látott emelkedés látható: a tőzsdeindexek rekordmagasságokba emelkedtek, a technológiai cégek részvényei pedig a dotcom-lufi óta nem látott árazással kereskednek.

A tőzsdei cégek tekintetében a Richterrel kapcsolatban optimista az Equilor MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre

Ami a hazai részvénypiacot illeti: az OTP-vel kapcsolatban pesszimista az Equilor, tekintettel a jelentős kockázati költségekre, a kérdéses osztalékfizetésre, a további saját részvény visszavásárlásra és az elhúzódó törlesztési moratóriumra. A Richterrel kapcsolatban derűlátóbb a a várakozás, a Mol esetében a a kedvezőtlen körülmények (olajár, finomítói marzs) ellenére pozitív maradhat a szabad pénzáramlás, és a devizahatás is kedvező, a magyar Telekom esetében pedig a stabil bevételeket és a jó macedóniai teljesítményt emelik ki, a pozitív képet azonban rontja az osztalékpolitika hiánya.

Devizák, árupiacok

A deviza- és árupiacokról Buró Szilárd, az Equilor pénzügyi innovációs vezetője beszélt. A dollár erősödő trendbe került az euróval szemben, bár az elmúlt napokban erős korrekció zajlott. A dollárt gyengítő tényezők: megszűnt az amerikai deviza kamatelőnye, csökkent a tartalékvaluta szerepe, és végül az óriási jegybanki pénzpumpa sem tesz jót az árfolyamnak. Az angol font továbbra is gyenge az elhúzódó brexit-bizonytalanságok miatt, azonban jelentős mozgékonyság várható annak függvényében, hogy lesz-e megállapodás a jövőre a szigetország és az EU között.

Az árupiacon az arany és az ezüst csatlakozott az emelkedésben a szárnyaló amerikai részvénypiachoz, tekintettel a pénzbőségre, a dollárgyengülésre és a növekvő menekülőeszköz-szerepre. Az olaj esetében ilyen hatás nincs, ott a drámaian visszaesett kereslet a meghatározó tényező, ami tartósan alacsony árat okoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.