A vártnál is nagyobb sikert hozott a zöldkötvény kibocsátása

A befolyó források kizárólag zöldberuházásokra használhatók fel – értékelte az eredményt Kaderják Péter.

2020. 06. 05. 16:01
null
A beruházással a mélygarázs felett 2,5 hektáros zöldterületet hoznak létre (látványterv) Fotó: RLA.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban lebonyolított zöldkötvény-kibocsátás sikere minden előzetes várakozást felülmúlt: a 1,5 milliárd euró értékben kínált kötvényekre közel 7,7 milliárd eurónyi vételi ajánlat érkezett. A nemzetközi befektetők tehát Magyarország gazdasági és klímapolitikai teljesítményét, a kormány klímavédelmi jövőképét is hitelesnek ítélik. A befolyó források kizárólag zöldberuházásokra, például a közlekedés zöldítésére vagy az energiahatékonyság javítására használhatók fel – értékelte az eredményt Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A tárca közleménye emlékeztetett: Magyarország több hónapos előkészítő munka után az Európai Unióban az elsők között bocsátott ki zöldkötvényt június 2-án. Mindez a Klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként valósult meg. Az államtitkár szerint a többi területen is a tervezett ütemben halad a vállalások teljesítése. Így például június közepétől lehet pályázni a tisztán elektromos járművek beszerzését összesen ötmilliárd forinttal támogató program forrásaira. Az innovációs tárca támogatja a kis- és középvállalkozások napelemes fejlesztéseit, és hamarosan végrehajtási szakaszba lép a Zöld busz program is.

Kaderják Péter elmondta: A héten elfogadott klímavédelmi törvény elősegíti Magyarország közép- és hosszú távú energia- és klímapolitikai céljainak elérését. Ez teljes összhangban van az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi törekvésével. Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldal nem támogatta a törvény elfogadását, ezzel leszavazta a 2050-es klímasemlegesség céljának – korábban általa kezdeményezett – legmagasabb szintű jogszabályi megerősítését.

– Könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy számos egyéb kérdéshez hasonlóan ezt sem gondolták komolyan, erről is csak beszélnek. Pedig a klíma- és természetvédelem közös nemzeti ügy, amelyet nem szabad politikai haszonszerzés céljára használni – tette hozzá Kaderják Péter.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.