A vízre fókuszál a magyar pavilon a dubaji világkiállításon

A járványügyi előírások betartásával halad a magyar pavilon kialakítása Dubajban. A pandémia miatt egy évvel elhalasztott, és így jövő októberben nyíló világkiállítás Aqua Roots of Hungary nevet viselő épületébe mintegy kétmillió látogatót várnak a szervezők.

Magyar Nemzet
2020. 10. 12. 17:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel kétmillió látogatóra számítanak a dubaji világkiállítás hat hónapja alatt a magyar pavilon szervezői. A kiállítást a koronavírus-járvány miatt még májusban halasztották idén októberről jövő év októberére. – A munkálatok jól állnak, a vírussal kapcsolatos egészségügyi előírásokat szigorúan betartva az elmúlt hat hónap során is folyamatosan dolgoztak a kollégák a magyar pavilon területén – mondta Tóth Andrea, az Expo 2020 Nonprofit Kft. ügyvezetője hétfőn online sajtótájékoztatón. Idén február 20-án volt a magyar pavilon bokrétaünnepe, ekkor már kész volt a szerkezet, azóta pedig folyamatosan készül a Makovecz Imre szellemisége alapján épülő organikus pavilon. – Az Öböl-menti országokban abszolút egyedülálló ez a kivitelezés, fából, egy faszerkezetre épült rá az egész pavilon, organikus építészet mentén kerül kialakításra – ismertette a terveket Tóth Andrea. Jelenleg is dolgoznak a magyar ácsok Dubajban, ők várhatóan október végére fejezik be a munkát, december végén lesz az átadás, majd a belsőépítészeti kialakítások következnek. Azt is elmondta, hogy a halasztás ellenére sem növekedtek meg a projekt eredetileg tervezett költségei.

A magyar pavilon kialakítása Makovecz Imre stílusát idézi
Fotó: Expo 2020 Nonprofit Kft.

Takács Szabolcs miniszteri biztos elmondta: a halasztás ellenére az építkezések tovább folynak a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával. A pandémia ezzel együtt természetesen mindenre kihatással van, így a szervezők már most azon dolgoznak, hogy hogyan tudják tudják a lehető legbiztonságosabban lebonyolítani a világkiállítást – minimalizálják például az érintőképernyők használatát.

– Azt is fontos megjegyezni, hogy a halasztásból fakadó plusz egy év számunkra is további lehetőségeket nyújt az alaposabb felkészülésre, minden területen, így a gazdaságdiplomácia területén is. Elkészült az a portfolió, amely segítséget nyújt mind azt államigazgatási, mind az üzleti szereplők számára megjelenési projektjeik részletesebb kidolgozásához – mondta el Takács Szabolcs.

A magyar pavilon az Aqua Roots of Hungary nevet viseli, mivel tematikája a víz köré épül: bemutatja hazánk gazdag vízi kincseit, egészen attól, hogy hogyan alakult ki hazánk a Pannon-tenger területén egészen addig, hogy mára hazánk egyik legnagyobb természeti kincsei a gyógy-- és termálvizek. – A cél az volt, hogy a kiállítás minden érzékszervünkre hasson, a technológia segítségével víz nélkül mutatjuk be a vizet – mondta el Tóth Andrea.

Az Aqua Roots of Hungary nevet viselő pavilonba kétmillió látogatót várnak a kiállítás hat hónapja alatt
Fotó: Expo 2020 Nonprofit Kft.

A pavilon közepén álló hatalmas kupola külső körívén egy rámpán 200 méter hosszan vezeti a látogatót a kiállítás, amely bemutatja hazánk víztörténetét. A lehető legmodernebb digitális, interaktív eszközökkel készülünk, magyar iparművészek munkáit is bemutatva – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.