Afrika óriási kőolajkészleteivel átrajzolhatja a világpiacot

A Szaharától délre található jelentős kőolajtartalékon öt ország osztozik, részben védett területen.

Magyar Nemzet
Forrás: origo.hu2020. 07. 01. 11:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár tizenkétmilliárd hordó olajat is rejthet Afrika egyelőre még érintetlen kőolajmezője, amely a Szaharától délre, a Kavango-medencében található – írja az Origó. A közép-afrikai térség egyik legnagyobb olajtartalékának kitermelése ugyanakkor nem lesz zökkenőmentes, mivel a világ egyik legnagyobb természetvédelmi területén, öt ország – Namíbia, Botswana, Angola, Zambia és Zimbabwe – határán helyezkedik el. A nagyjából 520 ezer négyzetkilométer kiterjedésű térségben nemzeti parkok sokasága található, értékes és gazdag vadvilággal.

Szakértők szerint egy ilyen óriási tartalék kitermelése jelentős átrendeződést hozhat az olajpiacon a jövőben. Afrika két fontos olajipari állama jelenleg Angola, illetve a jelentős tartalékokkal bíró Nigéria. Elképzelhető, hogy Namíbia és Botswana is az élvonalba kerül, a két országban eddig nem voltak a kőolaj értékesítésével kapcsolatos érdemi tevékenységek.

Annak ellenére, hogy ismertek a gazdag szénhidrogén-lelőhely adottságai, a kitermelés várhatóan nem érinti a természetvédelmi területeket azok különleges státusa miatt. A Recon elsődleges kitermelési területe az egyik park területéhez közel található Namíbia északkeleti csücskében, tehát egyelőre nincs is szó arról, hogy ipari munkálatok indulnának meg a természetvédelmi területen. A Kavangó-medence egy, a piacon friss szereplőnek számító olajcég érdekeltségébe, a kanadai Recon Africa nevű vállalathoz tartozik. A Recon tanácsadói szerint a térségben jóval nagyobb üzleti potenciál van, mivel más fontos nyersanyagok is megtalálhatók.

Az olajtartalék nagy része természetvédelmi terület alatt található
Fotó: EPA/Larry W. Smith

Afrikában 48 milliárd hordóval Líbiáé a legnagyobb kőolajkészlet, ugyanakkor a legnagyobb kitermelőország Nigéria, amely 37 milliárd hordónyi kőolajjal rendelkezhet. A világelső Venezuela, a dél-amerikai ország olajtartaléka eléri a 300 milliárd hordót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.