Aggasztó az olasz adósság

Az Európai Bizottság változatlanul aggasztónak tartja Olaszország eladósodottságának mértékét, csakúgy, mint a korábban megállapítottnál lazább hiánygazdálkodást. Miközben Olaszországgal szemben indokoltnak találták egy esetleges eljárás indítását, a spanyoloknál épp a tíz évvel ezelőtt indított utolsó fegyelmezés lezárásáról döntöttek, miután a madridi kormány kordában tudta tartani a költségvetési hiányt.

Rácz Gergő
2019. 06. 06. 13:30
Italian PM Conte poses with EU Commission President Juncker in Brussels
Sokadjára feszülnek egymásnak, ezúttal a költségvetés miatt nincs egyetértés Fotó: REUTERS/Francois Lenoir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország megsérti az Európai Unió adósságkezelési elvárásait, emiatt az Euró­pai Bizottság szerint indokolt lehet egy túlzottdeficit-eljárás (edp) indítása. A testület tegnapi közlése szerint az olasz koalíciós kormány nem lép fel megfelelően az amúgy is számos gazdasági nehézséggel küzdő déli ország adósságának csökkentése érdekében. A hatályos uniós előírások értelmében a tagállamok költségvetési hiánya nem haladhatja meg az össztermék három százalékát, az államadósság pedig nem lépheti át a GDP 60 százalékát. Ehhez képest a bizottság előrejelzése szerint az ország államadóssága idén 133,7 százalékra, 2020-ra pedig 135,2 százalékra emelkedik, miközben a költségvetés strukturális hiánya 2015 óta minden évben nőtt.

A Liga és az Öt Csillag által alkotott koalíciós kormánynak ez immár a sokadik összetűzése az Európai Bizottsággal költségvetési kérdésekben. A testület elfogadhatatlannak találta, hogy a koalíciós kormány a megalakulását követően az elődjéhez képest többszörös, 2,4 százalékos hiánycélt határozott meg, amit kompromisszumos megoldásként végül 2 százalékra csökkentettek. Ehhez képest a kormány később visszakozott, mivel változatlanul jelentősebb arányban költene jóléti célokra, viszont a gazdasági növekedésük gyakorlatilag nullára csökkent. Az érvényben lévő ajánlások alkalmazását elmulasztó euróövezeti országok akár a GDP 0,2 százalékát is elérő bírsággal sújthatók, ez Olaszország esetében nagyjából 3,5 milliárd euróra rúghat. Amennyiben ez megtörténne, az mindenképp precedensértékű lenne, lévén eddig egyetlen tagállamot sem büntettek az edp keretében.

Sokadjára feszülnek egymásnak, ezúttal a költségvetés miatt nincs egyetértés
Fotó: REUTERS/Francois Lenoir

Ezzel szemben a Spanyolországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást a bizottság lezárná, mivel Madrid hosszú idő után a háromszázalékos tűréshatár alatt tudta tartani költségvetési ­hiányát.

– Eljött az ideje annak, hogy lezárjuk az utolsót is a tíz évvel ezelőtt megindított eljárások közül – idézte a távirati iroda Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztost. A gazdasági válság kitörése után, 2011-ben még 24 tagállam ellen folyt ilyen eljárás, amennyiben a tagállamok kormányait tömörítő tanács jóváhagyja a javaslatot, akkor nem marad olyan tagország, amely ellen ilyen eljárás folyik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.