Agrárlobbi a támogatás megtartásáért

Kis Miklós államtitkár felidézte, a termeléshez kötött támogatások rendszere jellemzően valamely nehézséggel küzdő ágazat kiegészítő támogatására nyújt lehetőséget.

Magyar Nemzet
2019. 03. 19. 13:36
null
Az állattenyésztésben is létfontosságú lenne a finanszírozás Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös nyilatkozatban kérte Magyarország Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal, Lettországgal, Szlovákiával és Szlovéniával, hogy a mezőgazdasági, termeléshez kötött támogatások legalább a jelenlegi szinten maradjanak az új költségvetési ciklusban is – közölte hétfőn az Agrárminisztérium.

Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár az ülést követően azt hangsúlyozta: egyértelmű visszalépés az Európai Bizottság javaslata, amely szerint a jelenlegi 13+2 százalékról a Magyarországnak járó közvetlen támogatási keret 10+2 százalékára csökkentené a termeléshez kötött támogatások mértékét. Ezek megtartása alapvető fontosságú lenne az olyan munkaerő-igényes ágazatok megfelelő finanszírozásához és versenyképességének fenntartásához, mint az állattenyésztés vagy a kertészet.

Az állattenyésztésben is létfontosságú lenne a finanszírozás
Fotó: Havran Zoltán

Az államtitkár felidézte, a termeléshez kötött támogatások rendszere jellemzően valamely nehézséggel küzdő ágazat kiegészítő támogatására nyújt lehetőséget, ezért fontos kérdés, hogy a jövőben pontosan mely ágazatokra adható majd a támogatás.

Magyarország a lehetőségek kiszélesítését tartja fontosnak, hiszen adódhatnak olyan helyzetek, amelyek újabb ágazatok bevonását tehetik indokolttá. Kis Miklós példaként említette a 2015 óta érvényben lévő orosz embargót vagy a folyamatban lévő nemzetközi kereskedelmi tárgyalások egyes ágazatokra gyakorolt esetleges negatív hatásait. Hozzátette: hazánk minél egyszerűbb támogatási rendszerben érdekelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.