Ahány utas, annyiféle

A nyári hónapokban kötik a hazai biztosítótársaságok a legtöbb utasbiztosítást, ám a külföldre látogatók közül még mindig csak nagyjából minden második utas minimalizálja egy esetleges betegség, baleset vagy poggyászkár költségeit. Pedig a termékkínálat egyre szélesebb, megspékelve a speciális ügyfelek igényei szerint kialakított egyedi szolgáltatásokkal.

Horváth Éva
2019. 06. 17. 15:33
A group of the press and government representatives practice rafting guided by ex-FARC rebels in Miravalle
A népszerű vadvízi evezéskor is elkelhet a segítség Fotó: REUTERS/Luisa Gonzalez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy ne induljunk el utasbiztosítás nélkül nyaralni. Bár évről évre elhangzik a figyelmeztetés, még ma is csak minden második, külföldre utazó honfitársunk gondoskodik ebben a formában is saját és családja nyugalmáról, biztonságáról. Sokan megelégszenek a bankkártyájukhoz egyébként is járó, az annak megfelelő szintű szolgáltatásokkal, mások az európai egészségbiztosítási kártyában bíznak, jó néhányan pedig egyszerűen abban hisznek, hogy velük úgysem történhet baj.

Nem mindegy, mi a célország

Pedig a hazai biztosítótársaságok utasbiztosítási termékpalettája minden esztendőben gazdagodik, így bőségesen lehet válogatni. Igaz, ajánlatos a saját számlavezető bankunkban megkötni a szerződést, mert az általában olcsóbb azoknál a pénzügyi intézményeknél, amelyekkel még nincs kapcsolatunk. Ha pedig mégis elszakadunk a saját pénzügyi szolgáltatónktól, arra kell törekedni, hogy az a biztosítás, amelyet végül megkötünk, minél inkább egyedi, személyre szabott legyen. Így nem mindegy, hogy mi a célország, Európán belüli vagy kívüli, illetve milyen az út jellege – nyaralás, üzleti út, fizikai munkavégzés vagy netán sportolás. Az is számít, hogy milyen közeledési eszközzel kelünk útra és mennyi időre.

Néhány perc elég

Maga a szerződés megkötése egyszerű és nem vesz igénybe sok időt: a biztosítási védelem igénylése interneten, okostelefonon vagy akár bankjegykiadó automatán keresztül is lebonyolítható, s a díjfizetést is beleértve néhány perc alatt elvégezhető – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Bár ma már a szerződéskötők mintegy háromnegyede él is ezekkel a lehetőségekkel, a biztosítások továbbra is elérhetők a hagyományos csatornákon: a biztosító irodájában, közvetítőnél, utazási irodákban is. A biztosítók tapasztalata szerint a magyar ügyfelek hozzávetőleg fele az utazás előtti napon, több mint húsz százaléka pedig az elutazás napján köti meg a biztosítási szerződését. Néhány biztosító azonban kiköti, hogy a náluk kötött aznapi utasbiztosítás esetén a szerződéskötés pillanatában még magyarországi területen kell tartózkodni. Sok esetben a biztosítóknál kedvezményes csomag is vásárolható, mint például két felnőtt, két gyerek, esetenként nyugdíjas családtaggal kiegészülve, de egyéb csoportos (iskolai osztály, baráti kör) engedmény is kérhető. Aki tengerpartra utazik, kiegészítőként köthet akár strandlopás-biztosítást, hogy ne kelljen aggódnia a vízparton hagyott értékei miatt sem. De az utasbiztosítás érvényes a népszerű vízi sportokra is.

A népszerű vadvízi evezéskor is elkelhet a segítség
Fotó: REUTERS/Luisa Gonzalez

Sok esetben jár automatikusan a dombornyomott bankkártyák mellé is utasbiztosítás, de ezeknek a szolgáltatása eléggé felemás módon értékelhető. Az efféle biztosítás minden további nélkül használható és kielégítő lehet külföldön bekövetkezett baleset vagy betegség esetén akkor, ha nem túl bonyolult és drága az ellátás, amelyet külföldön igénybe vesz az ügyfél. A bankkártyák mellé adott utasbiztosítások ugyanis alacsony orvosi és mentési költségtérítéssűek, amely hamis biztonságérzetet ad a kártya birtokosának. A jellemzően kétmilliótól tízmillió forintig terjedő szolgáltatás enyhébb betegségek vagy kisebb balesetek bekövetkeztekor valóban hasznos segítség lehet, de egy komolyabb esetnél már nem elég.

Az utasbiztosítások két fontos járulékos elemére mindenképpen érdemes még külön odafigyelni: az elsőre azért, mert kevesebb, mint egy általános termék, a másikra azért, mert több annál.

Az első az európai egészségbiztosítási kártya, amelyet hasznos elcsomagolni egy európai utazás során, ám azt kevesen veszik figyelembe, hogy nem helyettesíti az utasbiztosítást. A külföldi utak esetében teljes védelmet ugyanis csak utasbiztosítással kiegészítve nyújt. A kártyával az Európai Unió tagállamaiban, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc területén bizonyos – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat ingyenesen vehetünk igénybe.

A kártya kiváltásának feltétele, hogy Magyarországon vagy az Európai Gazdasági Térség más tagállamában állandó lakóhelyünk legyen, illetve érvényes egészségbiztosítási jogviszonyunk legyen Magyarországon. Az európai egészségügyi kártya, azaz a „kék kártya” az egészségügyi ellátással közvetlenül összefüggő költségeket fedezi, így nem lehet vele megfizetni olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a betegszállítás költségei, az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos ráfordítások, a poggyászkár – figyelmeztet a Netrisk.hu. Amennyiben a rászoruló utast magán­egészségügyi intézményben látják el, a kártya az ellátásnak csak egy részét fedezi. Emellett számos országban az ellátás és a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie, továbbá nem tartalmazza az utasbiztosításban foglalt, adott helyzetben nagyon értékes asszisztenciaszolgáltatásokat sem.

Ma már többen áldoznak a váratlan helyzetek fedezetére, de akadnak még kockáztatók
Fotó: Éberling András

Jól jön az asszisztens

Külföldi utazás esetén bármikor történhet olyan baj, ami azonnali segítséget igényel, de nem feltétlenül ismerjük az adott ország nyelvét, vagy nem tudjuk, hová forduljunk. Az asszisztenciaszolgáltatás a nap 24 órájában rendelkezésre áll a biztosítóknál, ahol a hívásokat magyar nyelven fogadják és a partnerirodák segítségével gondoskodnak a gyors kiszolgálásról.

A kiegészítő szolgáltatások közül a gépjármű-asszisztencia mellett egyre népszerűbb az útlemondás-biztosítás is, ami rendkívül hasznos lehet például egy vírusos megbetegedés esetén, ha az előre lefoglalt utazást, repülőjegyet le kell mondani. Az útmegszakításra kiterjedő szolgáltatás esetében pedig akár egy betegség vagy baleset miatt megszakított utazásnál az utazás fennmaradó részére vonatkozó utazási díjat térítik vissza. Ahogyan kevesen tudják azt is, hogy repülőút esetén a három órát meghaladó késésnél (az érkezési időpont számít), járattörlés esetén vagy ha az utas túlfoglalás miatt nem fér fel a gépre, egy uniós rendelet alapján kártalanítás is jár a légitársaságok részéről.

Önvédelmi jó tanácsok utazóknak

Kevesen vannak azok, akiket ne ért volna már valamilyen bosszúság nyaralás során. A zsebesek sunyi támadása, a strandon hagyott értékek elvesztése alapjaiban tudja rányomni a bélyegét a vakációnkra. E kellemetlenségeinek megelőzésére vagy legalább enyhítésére adott praktikus tippeket Kovács Ildikó önvédelmi szakértő.

Minden esetben készítsünk fénymásolatot személyi okmányainkról, majd küldjük el saját magunknak e-mailben, a kinyomtatott verziót tartsuk magunknál, az eredetit pedig tegyük a szállodai szobánk széfjébe. A bankszámlaszámunkat szintén írjuk fel valahová, a pénzintézetek és a telefontársasságok vészhívószámával együtt, így ha elhagynánk bankkártyánkat vagy telefonunkat, azonnal le tudjuk tiltatni. A készpénzünket több helyen tartsuk, az együtt utazók egymás között is szétoszthatják. Fontos, hogy mindennap csak annyi pénz legyen nálunk, amennyire szükségünk van, a többit pedig a személyi okmányokkal együtt tartsuk a szálláshelyen.

Soha ne hagyjuk őrizetlenül csomagjainkat, használjuk a biztonságosnak tekinthető értékmegőrző szekrényeket. Ha autóval megyünk nyaralni vagy kocsit bérlünk, sose hagyjuk lehúzott ablaknál az ülésen a táskánkat, a központi zárat pedig minden esetben nyomjuk le. A parkolóban ne pakoljunk látványosan értéktárgyat az autó csomagtartójába. A laptopot, videokamerát és a kézitáskákat közvetlenül az induláskor helyezzük be. Ha vonaton, buszon utazunk, a táskánk legyen a lábunk alatt, vagy tartsuk az ölünkben, a karunkon átfűzve, így ha elalszunk, akkor sem tudják ellopni. A közlekedés során pedig ügyeljünk arra, hogy kerüljük a nagy tömeget, zsúfolt járműveket.

Jegyezzük meg a helyi rendőrség hívószámát, így ha minden értékünket elveszítjük, akkor is tudunk segítséget hívni az első közterületi telefonfülkéből vagy étteremből. Legyen olyan ismerősünk, aki tudja hova utazunk. Írjuk fel neki, hogy mikor melyik járaton utazunk majd, mikor érkezünk meg úti célunkhoz, hány napot töltünk ott, kikkel találkozunk. Fontos, hogy egy-két naponta jelentkezzünk, hogy minden rendben van-e.

Ne posztoljuk nyaralásunk minden pillanatát a közösségi oldalakra, hiszen a rablók láthatják, hogy éppen nem tartózkodunk otthon, így lakásunk potenciális célpontjukká válhat. Ahogyan itthon se, úgy a nyaralásunk során se szálljunk be idegen autóba, ne fogadjunk el ismeretlen, bontott palackból származó italt. Fizikai támadás esetén legyünk aktívak, kiabáljunk, kérjünk segítséget, közben pedig próbáljuk felmérni a támadónk erejét. Ne feledjük: a testi épségünk a legfontosabb, az értéktárgyaink pótolhatók.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.