Akadhat tennivaló a NAV levele után

Idén több mint 5,5 millió embernek készített szja-bevallási tervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az iratokat bárki megnézheti az interneten, ehhez azonban ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.

Jakubász Tamás
2019. 04. 24. 11:30
null
A hónap végéig 435 ezer embernek visz hatósági küldeményt a posta Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén több mint 5,5 millió embernek készített szja-bevallási tervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az iratokat bárki megnézheti az interneten, ehhez azonban ügyfélkapus hozzáférésre van szükség. Akinek ilyen nincs, az március 18-ig többféle formában is kérhette, hogy a NAV postán juttassa el címére az iratot. – A dokumentumok kézbesítése április 30-ig megtörténik, a küldeményt pedig mindenkinek érdemes alaposan áttanulmányoznia – tájékoztatta lapunkat a hivatal szóvivője. Kis Péter András szerint az érintett adófizetőket a teendők alapján két csoportba lehet osztani.

Az első csoportot a mezőgazdasági őstermelők, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók alkotják. A szóvivő kifejtette: a NAV a munkáltatóktól és a kifizetőktől rendelkezésére álló adatok alapján ezeknek az adófizetőknek is készített bevallási tervezetet, ám az irat önmagában semmiképpen sem válik véglegessé.

Az érintetteknek be kell vallaniuk az őstermelői, a vállalkozói tevékenységből származó jövedelmüket is, vagyis a NAV nyomtatványát ki kell egészíteniük. Ezt az egyéni vállalkozók csak elektronikusan tehetik meg, a töb­biek két megoldás közül választhatnak. Vagy nyitnak ügyfélkaput, s ott elektronikusan tüntetik fel a hiányzó adatokat, vagy szereznek egy üres nyomtatványt, s oda átmásolják a NAV tervezetében szereplő számokat, kiegészítve a hiányzó értékekkel.

A hónap végéig 435 ezer embernek visz hatósági küldeményt a posta
Fotó: Bach Máté

– Előfordulhat – említett egy példát Kis Péter András –, hogy egy őstermelőnek munkaviszonyból származó jövedelme volt ugyan tavaly, de mezőgazdasági tevékenységéből nem jutott bevételhez, vagyis nem tud mit hozzátenni a NAV-tervezet számaihoz. A teendők ekkor sem spórolhatók meg, a hatóság ugyanis minderről nem tudhat – mondta a szóvivő. A bevallást így vagy papíron, vagy elektronikus úton mindenképpen be kell adni azzal, hogy ekkor csak a tervezetben olvasható számoknak kell az iraton szerepelniük.

A második csoportba azok tartoznak, akik nem őstermelők, nem áfás magánszemélyek és nem egyéni vállalkozók. A számukra készített tervezet akkor is bevallássá változik május 20. után, ha az érintettek nem is nyúlnak hozzá. A szóvivő rámutatott: akinek volt olyan jövedelme tavaly, amit nem tartalmaz a tervezet – például ingatlant adott bérbe –, annak ezzel az adattal kiegészítve kell visszajuttatnia az iratot.

Azok pedig, akiknek a tervezetében befizetendő vagy visszaigényelhető adó szerepel, a NAV küldeményében találnak egy nyilatkozatot is. Ha adót kell leróniuk, a nyilatkozattal részletfizetést kérhetnek. Ha nekik jár vissza valamekkora összeg, úgy a nyilatkozaton tüntethetik fel, miként kérik a summa kifizetését. – Egyébként ha a bevallási tervezet számait az adófizetők rendben találják, az irattal nincs dolguk, azt eltehetik akár az asztalfiókba is, de a nyilatkozatokat legkésőbb május 20-ig vissza kell küldeni a NAV-hoz – fogalmazott Kis Péter András. Hozzátette: ezeken túl minden érintett talál egy további papírt is a borítékban, ezen az egy százalékokról rendelkezhet.

Idén 435 ezren kérték a bevallási tervezet postázását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.