Akár növekedési többlettel is járhat az államháztartás pénzügyi tevékenysége

A gazdasági elemzések egyik jelentős dilemmája, vajon az állami kiadások és adóbevételek támaszt adnak-e a növekedésnek, segítik-e a fellendülést, képesek-e ellensúlyozni a visszaesést vagy éppen fordítva, növekedési áldozatokkal járnak – ezt a kérdéskört járja körbe a Magyar Államkincstár (MÁK) által május 23-án, A költségvetés kiadási és bevételi szerkezetének hatása a növekedésre címmel megrendezett közpénzügyi konferencia.

Forrás: MTI2019. 05. 23. 14:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mészáros József, a MÁK elnöke köszöntőjében elmondta: a Budapest Public Finance Seminar célja, hogy évről évre más témákat fókuszba állítva induljon beszélgetés, vita különböző tudományos kérdésekről, azok gyakorlatban való hasznosításáról. Az idén már második alkalommal megrendezett konferencia révén egyúttal szeretnék a Magyar Államkincstárat és a Magyar Közgazdasági Társaságot szerephez juttatni a régióban, valamint megnyerni a diákságot ahhoz, hogy vegyen részt ebben a diskurzusban.

A konferenciáról kiadott sajtóanyag szerint a 2010-es évek kutatásai átértelmezték az állam fiskális aktivitásának hatásosságát, egyértelműen abba az irányba tolva az értékelést, hogy az államháztartás pénzügyi tevékenysége akár növekedési többlettel is járhat. Jogos feltételezés, hogy a válasz nem független attól, milyen összetételben és minőségben épülnek fel az államháztartás bevételei és kiadásai – írják.

Az államháztartás szerkezeti elemzése arra világít rá, hogy nem mindegy, milyen összetételben szorítják meg a fiskális „derékszíjat” vagy hogyan osztják el a többletbevételeket, kitől, mennyit vesznek el vagy kinek, mennyit osztanak vissza, kinek adnak adókönnyítést és kire terhelik rá a társadalom átmenetileg vagy tartósan megnövekedett terheit.

A konferencia ehhez a diskurzushoz járul hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.