Akkor érett a görögdinnye, ha száraz a kocsánya

Magyar Nemzet
2019. 07. 22. 16:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tipikus nyári gyümölcs a görögdinnye, az egyik legnépszerűbb ebben az időszakban, ráadásul kellően lehűtve kiváló hűsítő és egészséges ennivaló és nagyon magas a víztartalma. Azonban a vásárláskor sokakban mindig van egy kis bizonytalanság, hogy érett, jó ízű dinnyét sikerül-e választani. A Nébih összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni a kereskedőnél, hogy ízletes legyen a választás, anélkül is, hogy meglékeltetnénk a termést.

A megfelelő dinnye kiválasztása a hagyomány szerint nagy figyelmet, tapasztalatot igényel, már-már művészet, igazi férfimunka, amelynek jutalma a megdicsőülés a valóban kiváló ízű dinnye megkóstolása után – fogalmaz a hivatal.

Leginkább érzékszervi vizsgálat alapján választunk
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Mint írják, a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan az úgynevezett biológiai érettség állapotában fogyasztjuk, de az érettség szintjére kóstolás nélkül is lehet következtetni bizonyos jelekből. Árulkodó lehet pél­dául a dinnye kocsánya, hiszen a megérett gyümölcs kocsánya kezd száradni, barnulni. Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget, ezért várhatóan még nem eléggé édes.

A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín ugyanis például az érett állapotot jelzi. Sokan „hallomásból” választanának: az ütögetésre jelentkező kongó hang azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, a Nébih szakemberei szerint ez a hang sokszor csupán arra utal, hogy a görögdinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.