Alattomosan időt rabló adminisztráció

A nettó kevesebb mint 600 millió forint éves árbevételű hazai kis- és középvállalkozások vezetői aktívan kiveszik a részüket az operatív, ezen belül az adminisztratív feladatok elvégzéséből.

Magyar Nemzet
2019. 11. 01. 10:30
null
A duális képzésbe bevont tanulók jövedelmet kaphatnának Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nettó kevesebb mint 600 millió forint éves árbevételű hazai kis- és középvállalkozások vezetői aktívan kiveszik a részüket az operatív, ezen belül az adminisztratív feladatok elvégzéséből, és gyakran észrevétlen a számukra, hogy ez utóbbi tevékenységek milyen sok idejüket veszik el – derült ki a Budapest Bank ötszáz cégvezető megkérdezésével elvégzett időmenedzsment kutatásából.

Az 1–9 főt foglalkoztató magyar cégek vezetőinek hetven százaléka legalább heti harminc órát foglalkozik cége ügyeivel, tízből négyen pedig heti negyven órát is meghaladó munkaidőben dolgoznak.

Azok, akiknek ez a vállalkozás jelenti az elsődleges bevételi forrást, átlagosan több mint heti ötven órát töltenek munkával. Mindez a cégvezetők munkaidejének több mint 60 százalékát köti le. Jellemző rájuk, hogy minden munkafolyamatban részt vesznek, így az adminisztratív teen­dők elvégzésében is, ami a munkaidejük 21 százalékát teszi ki. Ezen belül a banki ügyek intézésére az idejük tíz százalékát fordítják.

Úgy tűnik, hogy gyakran a cégvezetők sem érzékelik, mennyire időrablók az adminisztratív tevékenységek, mivel azok sok apró feladatból állnak össze – pedig ez legalább annyi idejüket veszi el, mint az új ügyfelek megszerzése.

Ugyanakkor csak kevesen támaszkodnak belső, illetve külső segítségre: a pénzügyi-számviteli adminisztrációs feladatokra csak minden negyedik kisvállalati vezető alkalmaz külön beosztottat, külső segítséggel pedig csak minden harmadik él, holott egyébként 86 százalékuk külsős könyvelőt alkalmaz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.