Albérletben is érdemes biztosítást kötni

A felsőoktatási ponthatárok nyomán idén is felpörög a kereslet az albérletek piacán. Érdemes nagy figyelmet fordítani arra is, hogy a tökéletesnek tűnő albérlet környékén milyen a közbiztonság.

Horváth Éva
2019. 07. 25. 9:27
Workman adjusting window frames at home
Workman adjusting window frames at home Fotó: RossandHelen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnap este közzétett felsőoktatási ponthatárok nyomán minden bizonnyal idén is felpörög a kereslet az albérletek piacán. A dráguló kiadó lakások esetében érdemes idejében gondoskodni az értékekről is egy megfelelő lakásbiztosítással – tanácsolja az OVB Magyarország. A német vagyoni tanácsadó holding magyarországi leányvállalatának tapasztalatai szerint bár a hazai lakóingatlanok megközelítőleg 73 százaléka már biztosított, a tulajdonosok és bérlők nagy része nem tudja pontosan, mire is nyújt fedezetet a biztosítása. Így elképzelhető, hogy van olyan vagyontárgy, amire nem fizetne a biztosító, ha bekövetkezne a baj.

Az albérletet keresők tehát mindenképpen, már a bérleti szerződés megkötése előtt győződjenek meg arról, hogy az ingatlan tulajdonosa rendelkezik-e lakásbiztosítással. A bérlőnek a saját ingóságaira vonatkozóan egyébként is külön biztosítási szerződést kell kötnie annak érdekében, hogy ezeket a vagyontárgyakat is bevonják a fedezetbe a lakás tulajdonosáé mellett. A biztosítók adatai szerint egyébként a legtöbb kárért a szélsőséges időjárás a felelős, a bejelentések oka jellemzően üvegtörés, beázás, vihar, valamint jégverés okozta kár, a lakásbiztosítások nagy része ezeket le is fedi.

A friss egyetemisták jelentős része nagyjából egy időben kezd önálló életet a tanulmányai mellett, és áll először a saját lábára. Emiatt kiemelten fontos, hogy biztonságos és nyugodt otthona legyen egy fiatalnak. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint érdemes nagy figyelmet fordítani arra, hogy a tökéletesnek tűnő albérlet környékén milyen a közbiztonság. Nem árt a nap különböző időszakaiban szemügyre venni a környező utcákat, s kideríteni, hogy szükség esetén hová tudunk segítségért fordulni a közelben, milyen messze van a rendőrség.

Lehetőség szerint töltsenek el egy kis időt a ház előtt vagy a belső udvarban, hogy lássák, milyen mozgás van, kik a szomszédok. Továbbá mérjék fel, hogy mennyire biztonságos a lépcsőház, a lift, záródik-e a kapu, megfelelően ki van-e világítva a folyosó.

A fiatal lehetőség szerint ne egyedül nézze meg az ingatlant, s mielőtt szerződést kötnének, kérjék ki a tulajdoni lapot. A kaució és az első havi bérleti díj átadásakor legyen ott az egyetemistával egy rokon vagy ismerős. A főbérlővel egyeztetve tanácsos a beköltözést követően lecserélni a zárat, hogy a korábbi lakók ne tudjanak bemenni, de amúgy is érdemes olyan lakást választani, ahol van biztonsági ajtó, az ablakokon pedig rács, gyakran ugyanis a körfolyosóra nyíló ablakokon keresztül hatolnak be a betörők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.