Alig találni ma már új, eladó lakást a Belvárosban

A fővárosi újlakás-piacon mennyiségben továbbra is a XIII. és a XI. kerület számít a legmeghatározóbbnak, e két kerületben található az értékesítésre meghirdetett otthonok 40 százaléka.

Magyar Nemzet
2019. 02. 15. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti új lakások piacán a legnagyobb, megközelítőleg 50 százalékos drágulás a XIX. kerületben következett be, az új építésű otthonok kínálata pedig a IX. kerület új városnegyedében bővült a leginkább az elmúlt évben. Az erős kereslet és a folyamatosan növekedő kivitelezési költségek nyomán folytatódott az új lakások drágulása.

A december végén vevőre váró budapesti új lakások átlagos négyzetméterára 832 ezer forint volt. Budán tempósabb drágulást regisztráltak, mint Pesten. A Duna jobb partján a 20 százalékos drágulás 928 ezer forintos átlagárat eredményezett az év végére, ezen belül pedig a szűk kínálatú hegyvidéki és belső területek áremelkedése volt kiemelkedő. Pesten nem egészen 17 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár, 686 ezerről 800 ezer forintra, miközben számottevően szűkült a belvárosi kínálat – állapítja meg a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia fővárosi újlakás-piacot átfogó friss elemzésében.

Fotó: Bach Máté

Az elmúlt esztendőben a 2016-ban elindult újlakás-piaci boom immár abba a fázisába jutott, hogy érdemi mennyiségű új lakást adnak át a fejlesztők. Tavaly a Cordia becslései szerint több mint háromezer új otthont vehettek birtokba tulajdonosaik, az idén pedig ennél négyszer több, vagyis mintegy 14,5 ezer lakás átadása várható – mondta Földi Tibor vezérigazgató. A fejlesztők az év során 8200 lakást értékesítettek, ami százzal több, mint 2017-ben.

A fővárosi újlakás-piacon mennyiségben továbbra is a XIII. és a XI. kerület számít a legmeghatározóbbnak, e két kerületben található az értékesítésre meghirdetett otthonok 40 százaléka, illetve a vevőre váró lakások mintegy 36 százaléka.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.