Alig várják már a csok bővítését

Látványos változások zajlanak az ingatlanpiacon: miközben az eladó lakások kínálata növekszik, az adásvételek száma elmarad az időszakban megszokottól. Szakértők szerint mindez annak a jele, hogy a lakosság kivár a jövő hónaptól hatályba lépő családvédelmi akcióterv otthonteremtést segítő intézkedései és a csaknem 2500 kistelepülést érintő falusi csoknak nevezett konstrukció miatt.

2019. 06. 11. 9:27
null
A köznyelvben csak falusi csoknak nevezett kedvezmények 2500 kistelepülés lakosait segítik majd Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi évek elejétől eltérően idén nem szűkült, hanem bővült a friss kínálat a lakáspiacon. Az év első öt hónapjában több mint 250 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel magánszemélyek és ingatlanközvetítők, ami jókora növekedés az előző évekhez viszonyítva – állapította meg elemzésé­ben az Ingatlan.com. Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője szerint a kínálatbővülés elsősorban az állami lakástámogatási rendszer, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) júliusi bővítésével, a falusi csok bevezetésével és a babaváró támogatás elindulásával magyarázható.

– Azok, akik a meglévő lakásukból szeretnének elköltözni az újonnan elérhető támogatások segítségével, piac­ra léptek, hiszen egy-egy lakás eladása két-három hónapot is igénybe vehet – mutatott rá a szakember. Balogh László kiemelte, hogy a mostani piaci változások a lakásvásárlást tervezőknek kedveznek. Ők a kínálatbővülés miatt a jelenlegi, viszonylag magas árakon adhatják el a meglévő ingatlanukat, az így befolyó összeget pedig egyaránt kiegészíthetik saját megtakarításaikkal, kedvező kamatozású hitelekkel, továbbá az állami támogatásokkal.

A köznyelvben csak falusi csoknak nevezett kedvezmények 2500 kistelepülés lakosait segítik majd
Fotó: Havran Zoltán

Eközben a Duna House (DH) májusban valamivel visszafogottabb forgalmat becsült az ingatlanpiacon, amit az ingatlanpiaci elemzéssel is foglalkozó cég szintén a csok hatásával magyarázott. – A piaci folyamatok azt mutatják, hogy a lakosság kivár a júliustól bevezetendő családtámogatási intézkedések miatt – közölte a cég. Számszerűsítve mindez azt jelenti, hogy míg 2017 és 2018 májusában is csaknem 14 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, most a 13 ezret sem érte el az adásvételek száma. A hagyományosan kiemelt hónapnak számító idei május ezzel csupán az év első hónapjainak forgalmát tudta hozni. Ugyanakkor a családvédelmi akcióterv és a falusi csok életbe lépésével a DH az előző években megszokotthoz viszonyítva jóval erősebb harmadik negyedévvel számol a lakóingatlanok piacán.

– Értékesítési tapasztalataink szerint az idei év a vártnál álmosabban indult, ezért feltételezhetjük, hogy a vevők egy része kivár július 1-jéig, hogy kihasználhassa a kibővített állami kedvezmények által nyújtott előnyöket – közölte lapunkkal Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője. A jövő hónaptól esedékes új lehetőségek várhatóan a használt piac felé mozdítják a keresletet. Ekkortól ugyanis az eddig csak új lakásokra igényelhető kedvezményes hitel már a régebbi építésű ingatlanok vásárlásához is felvehető lesz.

Az OC a kedvezmények bővítése nyomán enyhén növekedő adásvételi számokra számít: főként a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések ingatlanpiaca lendülhet fel, ahol a nyugodt kertvárosi környezet és a közeli nagyváros által biztosított munkalehetőség együtt kínál vonzó alternatívát. Szerintük a városokban és azok környékén jelenleg is tapasztalható pozitív vándorlási mérleg a módosítások életbe lépését követően sem fog változni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.