Állami támogatásainkat véleményezte Brüsszel

Két gigaberuházás képezte vizsgálat tárgyát: a komáromi akkumulátorgyár létesítése és a gödi üzem bővítése. Még nem zárult le minden.

Magyar Nemzet
2021. 06. 29. 19:40
null
Göd, 2014. április 8. A második legnagyobb magyarországi Samsung-vállalat, a Samsung SDI Magyarország Zrt. bezárt gödi üzeme 2014. április 8-án, ahol színestelevízió-képcsövet, plazmatévépaneleket és mobiltelefon-kijelzõket gyártottak, de már nincs piacuk. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a magyar állam által az SKBM új komáromi akkumulátorcella-üzemének létrehozásához nyújtani kívánt kilencvenmillió euró (mintegy 31,5 milliárd forint) összegű beruházási támogatás összhangban van az uniós állami támogatási szabályokkal – közölte a testület.

A támogatás hozzá fog járulni a közép-dunántúli régió fejlődéséhez, ugyanakkor nem fogja hátráltatni a versenyt.

Az SKBM az SK Innovation leányvállalata, amelynek egy energetikai és vegyianyag-ágazatban tevékeny dél-koreai cégcsoport, az SK Group a tulajdonosa. A támogatás az SKBM új üzemének létrehozását fogja elősegíteni, mely lítium-ion akkumulátorcellákat gyárt majd elektromos járművekhez. A beruházás összköltsége 630 millió eurót tesz ki. A projekt, amely 2019 márciusában indult és a tervek szerint 2022-ben fejeződik be, a várakozások szerint tekintélyes számban hoz majd létre közvetlen és közvetett munkahelyeket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az SK Innovation képviselőivel tárgyal Szöulban 2019. december 12-én. Középen Kim Dzsun elnök-vezérigazgató, jobbról Dzsi Dong Szob, az SKI akkumulátor üzletágának vezetője.
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Az Európai Bizottság kiterjesztette annak a részletes vizsgálatnak a hatályát, amelyet 2019 októberében indított a Samsung magyarországi üzemének nyújtani tervezett állami támogatással kapcsolatban. A részletes vizsgálat annak megállapítására irányul, összhangban áll-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal, hogy Magyarország 108 millió euró (37,8 milliárd forint) összegű állami támogatást kíván nyújtani a Samsung SDI számára a vállalat gödi akkumulátorcella-gyártó üzemének bővítésére irányuló beruházáshoz.

A bizottság mindenekelőtt azért indította meg a vizsgálatot, hogy megállapítsa, ösztönző hatást fejt-e ki az állami támogatási intézkedés, azaz hogy szükséges-e a támogatás ahhoz, hogy a beruházás Magyarországon valósuljon meg. A bizottságnak azt illetően is kétségei voltak, hogy az állami támogatás megfelelő és arányos-e, illetve hozzájárul-e a regionális fejlődéshez, illetve nem jár-e azzal a veszéllyel, hogy eredményeként más uniós tagállamokból munkahelyeket helyeznek majd át Magyarországra.

A vizsgálat megindítását követően a Samsung SDI és Magyarország új állításokat fogalmazott meg és új bizonyítékokat nyújtott be a támogatás szükségességének igazolására. Magyarország most úgy érvel, hogy a Samsung vissza nem térítendő beruházási támogatásban és adómentességben részesülhetett volna egy másik, EU-n kívüli helyszínen, ami növelte volna a kérdéses helyszín vonzerejét a magyarországi helyszínnel szemben; a Magyarország által benyújtott új dokumentumokból kiderül, hogy a beruházási projekt céljából végzett helyszínkeresés során a Samsung több európai zöldmezős beruházási helyszínt (új termelőlétesítményt), köztük egy kevésbé fejlett uniós régióban található alternatív helyszínt is számba vett.

Ezeknek az új fejleményeknek a fényében a bizottság úgy döntött, hogy a már folyamatban lévő eljárás hatályát kiterjeszti a Magyarország által benyújtott új információkra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.