Állatvédők tehetik tönkre a gazdákat

A radikális szervezetek világszerte kampányolnak a ketreces állattartás ellen. A hazai ágazati szereplők szerint ezek a mozgalmak azért jelentenek óriási veszélyt, mert az Európai Bizottságban is meghallják a hangjukat. Az agrárkamara szerint ráadásul a nemzetközi aktivistahálózatok manipulatív fotókkal, valótlan információkkal gyakorolnak nyomást a gazdaság szereplőire, miközben a döntéshozók közül sokakat támogatnak. Ezeknek a kampányoknak a valós célját ugyanakkor senki sem ismeri.

Nagy Kristóf
2019. 05. 23. 11:30
Varga Tibor;
A szervezetek egyik fő célja, hogy haszonállatokat ne lehessen ketrecben tartani Fotó: H. Szabó Sándor Forrás: MTI/ H. Szabó Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős politikai, gazdasági lobbierővel rendelkeznek azok a nemzetközi szervezetek és a hozzájuk kapcsolódó hálózat szereplői, amelyek radikális állatjóléti követeléseikkel a mezőgazdaság számos ágazatának óriási kárt tudnak okozni – hívták fel lapunk figyelmét az ágazat képviselői. Ahogy korábban beszámoltunk róla, ezeknek a szervezeteknek most az egyik legfőbb céljuk, hogy a haszonállatokat ne lehessen ketrecben tartani. A brüsszeli döntéshozókat többféleképpen is nyomás alá helyező szervezetek korábban európai polgári kezdeményezést is indítottak End the cage age! (Vessünk véget a ketreckorszaknak!) elnevezéssel. Ha egymillió aláírást összegyűjtenek, az Európai Bizottságnak érdemben kell foglalkoznia a ketreces állattartás betiltásával.

Lapunk úgy értesült, a polgári kezdeményezés csak az egyik eszköz, mivel az Európai Unióban az állatvédő szervezeteket tömörítő Eurogroup for Animals ernyőszervezet tagjai jelentős befolyással bírnak elsősorban a zöldpárti képviselőkre, baloldali politikusokra úgy, hogy azok támogatást kapnak politikai céljaikhoz ezektől a szervezetektől. Cserébe a radikális állatvédők megfelelő hátszelet várnak el céljaik megvalósításához. Az elérhető információk szerint az amerikai székhelyű, Európában pedig Nagy-Britanniában működő Human Leage állatvédő mozgalom által életre hívott Open Wing Alliance fiókszervezet például kimondottan azokat a csoportosulásokat támogatja, amelyek elősegítik a ketreces tyúktartás elleni küzdelmüket. Az ilyen kampányokat a hozzáférhető információk szerint évi ötvenezer dollárral, közel 15 millió forinttal támogatják.

Jól mutatja a Human Leage erős lobbitevékenységét, hogy jelenleg a McDonald’s ellen folytatnak nemzetközi kampányt, de az olyan nagy világvállalatokat is sikerült rákényszeríteni a szervezet által meghatározott „állatbarát” tartásból származó beszerzésre, mint a Starbucks, a Pepsi vagy a Subway. Programjuk szerint 2025-ig meg kell fékezni a ketreces állattartást, s alternatív termelésből származó termékek felvásárlására kell kényszeríteni a nagyvállalatokat. A multik sarokba szorításával megkerülhető a bürokratikus brüsszeli döntéshozatal, de a rengeteg kistermelőre sem kell így egyenként nyomást gyakorolni.

A szervezetek egyik fő célja, hogy haszonállatokat ne lehessen ketrecben tartani
Fotó: MTI/ H. Szabó Sándor

A hazai agrárium szereplői szerint ez a mozgalom állhat a Tesco és a többi üzletlánc döntése mögött is, amely szerint 2025-től nem értékesítenek ketreces tartásból származó tojást, ezzel tönkretéve a gazdálkodókat. A szakszövetség szerint ugyanis nem megalapozott az, hogy fenntarthatóbb az alternatív állattartás, sőt annak terület- és energiaigénye nagyobb, ráadásul az állatokra veszélyes járványok is gyorsabban terjednek, összességében tehát károsabb mind a haszonállatoknak, mind a bolygónak, s nem gátolja, hanem gyorsítja a klímakatasztrófát. Korábban írtuk: a berlini Humboldt Egyetem tanulmányában azt hangsúlyozza, az állatvédők mozgalmának sikere esetén akár húsz százalékkal is csökkenhetne az Európai Unió csirke- és pulykahústermelése. Ez már rövid távon a feldolgozóipar összeomlásához, árdráguláshoz, végső soron pedig az állampolgárok életminőség-romlásához, elszegényedéséhez vezetne.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábban a mozgalom ellensúlyozására közös fellépést sürgetett a hazai szakmaközi és szakmai szervezetekkel, a Copa-Cogeca, illetve a V4-ek kamaráival összefogva, ezzel határt szabva a termelőket érintő károkozásnak és elindítva egy másik európai polgári kezdeményezést a jövedelmező és biztonságos állattartás, valamint a kiszámítható állattartói jövő érdekében. Javasolták emellett olyan állatjóléttel kapcsolatos stratégia megalkotását is, amellyel a ketrecmozgalom és a hasonló félrevezető kezdeményezések kezelhetők. Hozzátették: a hatás érdekében ezek a szervezetek manipulatív képeket, tudományosan nem megalapozott állításokat felhasználva próbálnak általános rossz képet kialakítani az állattartókról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.