AM-államtitkár: A fiatalokat fel kell készíteni a mezőgazdaság digitális átalakulására

Az agrárium iránt érdeklődő fiatalok felsőoktatási képzésében a technológiai és az agrárszakmai tudás átadása egyaránt fontos; a fiatalokat fel kell készíteni az agrárium digitális átalakulására, hogy Magyarország aktív részese lehessen a szektorban zajló technológiai robbanásnak – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Forrás: MTI2019. 10. 16. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feldman Zsolt az Agrárdigitalizáció a felsőoktatásban című konferencián hozzátette: fontos, hogy a hallgatók készségeit és képességeit valós üzleti helyzetbe ágyazva fejlesszék, hiszen az agrár felsőoktatásnak a vállalatok, a cégek igényeihez alkalmazkodni képes szakembereket kell felmutatnia.

Az államtitkár szerint a digitális készségek és képességek oktatásában a precíziós gazdálkodás és a szántóföldi növénytermesztés területén történt előrelépés, az állattenyésztés, a kertészet és az erdőgazdálkodás területén azonban még vannak hiányosságok.

Feldman Zsolt szerint a problémák kezelése érdekében döntött úgy a minisztérium a szakmával közösen, hogy összeállítja a digitális agrárstratégiát, amelyben az agrárfelsőoktatás és azon belül a digitális kompetenciák fejlesztését helyezték előtérbe. A stratégia hamarosan elkészül és várhatóan még idén a kormány elé kerül – mondta az államtitkár.

Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezetője is arról beszélt, hogy a frissen végzett hallgatók körében is fejleszteni kell a digitális ismerteket. Ezért döntöttek úgy 2018-ban, hogy elindítják az Agrovirtus elnevezésű egyetemi agrárversenyt, ahol a hallgatók piaci környezetet leképező feladatok segítségével készülhetnek az agrárdigitalizáció jelentette kihívásokra – mondta. A tavalyi rendezvény tapasztalatai alapján az idei verseny része lesz az Agrovirtus Akadémia is, ahol nem az agrárszakmai, hanem a pénzügyi, gazdasági ismertek, illetve a kommunikációs és prezentációs készségek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt.

Kiemelte, hogy az Agrovirtust a következő években közép-kelet-európai vagy akár európai szintű versennyé akarják alakítani, ugyanis az idén már 20 nemzet hallgató jelentkeztek, így többek között Dél-Afrikából és Hollandiából is érkeznek csapatok. Szólt arról is, hogy a versenyt az AgroVIR Kft. és szakmai partnerei finanszírozzák.

Gorotyák Igor, az AgroVIR Kft. marketing vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a vállalat saját fejlesztésű vezetői információs rendszerével segíti a gazdálkodók döntéseit. A rendszert használó gazdasági egységek száma eléri a 170-et, ez a számítógépes rendszer a magyarországi szántó területek 12 százalékát fedi le.

Hozzátette, a vállalat által indított versenyen tavaly 80, idén pedig 100 csapat méri össze tudását. Az Agrovirtus selejtezője egy hónapig tart, az itt legjobban teljesítő 10 csapat vehet részt november 18-19-én az Agrovirtus Akadémián. A verseny döntője pedig november 20-án lesz Gödöllőn. A verseny győztese egy fesztiválélménnyel gazdagodik vagy lehetőséget kap egy általuk választott nemzetközi konferencián a részvételre, mindezek értéke 1 millió forint, amelyet az Agrovir Kft. szponzorál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.