Sikeres az élelmiszerbiztonsági komplex oktatási program

Sikeres a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) komplex oktatási programja, amely az óvódásoktól kezdve, az általános iskolásokon keresztül, egészen az egyetemistákig igyekszik bővíteni az élelmiszerbiztonsági ismereteket – mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Mese habbal, szülinappal című oktató mesekönyvének bemutatóján szerdán.

Forrás: MTI2019. 02. 20. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár az alsó tagozatos gyerekeknek szóló könyv bemutatóját házigazdaként fogadó Csillaghegyi Általános Iskolában felidézte: a 2018-ban indított oktatási program keretében 60 óvodában mintegy 5300 gyerekhez jutottak el.

Mint mondta, a mesekönyv azt az általános európai tendenciát veszi alapul, miszerint a konyhakész állapotban házhoz szállított ételek és a házon kívüli étkezés világában a gyerekek egyre kevésbé találkoznak az otthoni ételkészítés fortélyaival és élelmiszerbiztonsági kérdésekkel.

Felhívta a figyelmet az élelmiszerbiztonsági szabályok betartására, és elmondta, hogy Európában az élelmiszerek által okozott megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltó okai a helytelen háztartási gyakorlatok. Ennek tudatában a Mese habbal, szülinappal című könyv valós és időszerű problémákra próbál reflektálni – fűzte hozzá.

Az államtitkár elmondta: a Nébih a közelmúltban kapott felkérést az Európai Bizottság által támogatott, 14 tagország részvételével megvalósuló SafeConsume című élelmiszerbiztonsági kutatási program hatósági kockázatkommunikációs munkacsoportjának vezetésére. Ezáltal a középiskolásoknak szóló oktatási anyagokat nemzetközi együttműködésben, más neves hazai és európai intézményekkel közösen fogják készíteni, amelyeket várhatóan 2020-ban mutatnak majd be.

Kasza Gyula, a Nébih osztályvezetője elmondta, hogy a Nébih első élelmiszerbiztonsági mesekönyve minden érdeklődő számára ingyenesen hozzáférhető, online változata a hivatal „Ételt csak okosan!” programjának honlapján elérhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.