Annyi napelemünk van, mint az atomerőmű kapacitása

Elérte a kétezer megawattot a magyarországi összesített napelemes kapacitás, az idén jól alakult a kihasználtságuk is.

2020. 12. 02. 12:45
null
A napenergia aránya több mint háromszorosára nőtt a vizsgált évben 2017-hez képest Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte a kétezer megawattot (MW) a magyarországi összesített napelemes kapacitás, vagyis nagyságrendileg megegyezik a Paksi Atomerőmű beépített kapacitásával (2012,8 MW). Az ipari méretű naperőművek együttes teljesítménye 1361,3 MW – tájékoztatott a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

A magyarországi napenergia-hasznosításban az ipari méretű (50 kW és az a feletti beépített teljesítőképességű) napelemparkok elterjedése a rendszerirányító statisztikai adatai szerint, 2015-ben vett komoly lendületet. Akkor az előző évhez képest több, mint háromszorosára ugrott meg a beépített napelemes kapacitás, de még így is csupán 30,9 MW volt. Két évvel később, 2017-ben lépte át a száz MW-os határt, tavaly megközelítette az ezer MW-ot, az idén pedig az 1400 MW-os szintet.

A 2017-es beépített napelemes kapacitás a magyarországi erőműpark összes beépített teljesítményének még mindössze 1,2 százalékát tette ki, ezzel szemben most december 1-jén már 13,8 százalékos részesedésnél tartunk.

A nukleáris energiával való összevethetőség kizárólag a beépített teljesítőképesség nagyságára vonatkozik, az időjárásfüggő, illetve a jellemzően alaperőművi technológiák – mint a nukleáris is – rendelkezésre állása nem összehasonlítható. Egymást kiegészítő technológiákról van szó a karbonmentességet célzó energiaátmenetben.

A magyarországi napelem-kapacitások kihasználtsága 2020-ban 18,8 százalékos volt, csaknem három százalékkal magasabb az előző évinél. Ha csak a napfényes órákkal számolunk, akkor ez a mutató 2020-ban 33,4 százalék, szemben a paksi blokkok kilencven százalék fölötti rendelkezésre állási mutatójával.

A paksi napelempark, háttérben az atomerőművel. Kiegészítik egymást
Fotó: Havran Zoltán

A fotovoltaikus teljesítőképesség gyors és jelentős mértékű bővülése éppen ezért, a rendszeregyensúly fenntartása szempontjából jelent kihívást a villamosenergia-rendszernek.

A háztartási méretű (50 kW alatti beépített teljesítőképességű, nem engedélyköteles) termelőegységek felfutása valamelyest egyenletesebb volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint. Már 2011-ben 2,9 MW napelem üzemelt a családi házaknál, amikor az ipari méretű hasznosítás még mindössze 0,4 MW volt. A háztartási napelemek együttes teljesítménye 2015-ben lépte át a száz MW-ot, a növekedés 2017-ben gyorsult fel, és az elmúlt három évben folyamatos volt, egészen a szeptember végén regisztrált 640,2 MW-ig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.