Anticiklikus költségvetés készült a 2020-as esztendőre

A Költségvetési Tanács munkáját segítő elemzők többsége idén 4,5 százalék körüli növekedést vár, jövőre a prognózisok alapján lassul a gazdasági bővülés üteme.

Magyar Nemzet
2019. 10. 06. 8:30
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Költségvetési Tanács munkáját segítő elemzők többsége idén 4,5 százalék körüli növekedést vár, jövőre a prognózisok alapján lassul a gazdasági bővülés üteme – ez derült ki a tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság közösen rendezett konferenciáján.

A tanácskozáson ­Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója elmondta: reális a költségvetésben az idei és a jövő évre kitűzött hiánycél. Rámutatott, ha 2020-ban a költségvetési tartalékokat teljesen felhasználják, akkor 1,4 százalék lehet a hiány, míg ha nem költik el a tartalékokat, akkor csupán 0,6 százalék lesz a deficit a GDP-hez mérten, mindkét esetben anticiklikusnak mond­ható a költségvetés.

Simon József, az Állami Számvevőszék ellenőrzés-vezetője kiemelte, a büdzsé idei bevételeit tekintve a társaságiadó-bevétel a legkockázatosabb, várhatóan nyolcvan-százmilliárd forint elmaradás lesz ebből az adónemből a tervezetthez képest.

Viszont ezt kompenzálják az áfa- és szja-bevételek. A büdzsé kiadásait nézve időarányos a teljesítés az év eddigi részé­ben – mondta a számvevőszék szakembere. Kiemelte, nincs olyan kockázat, ami az államháztartási hiány vagy az adósságráta teljesülését fenyegetné.

Cserháti Ilona, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint a magyar gazdaság helyzetét tekintve nagyon pozitív tényező, hogy kiemelkedő, 5,1 százalékos volt a GDP-növekedés üteme tavaly és az idei első fél évben is, továbbá szintén igen magas, 4,8 százalék volt a lakossági fogyasztás bővülése 2019 első felében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.