Anyák napjára készülnek a virágosok

Az anyák napja az egyik legfontosabb nap a virágkereskedelemben, azonban a középiskolai ballagások miatt megoszlik a forgalom.

Magyar Nemzet
2019. 05. 04. 10:22
null
Budapest, 2012. március 5. Tulipánokat visz egy nő a Budapesti Virágpiacon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anyák napja az egyik legfontosabb nap a virágkereskedelemben, azonban a középiskolai ballagások miatt megoszlik a forgalom. A piaci szereplők becslése szerint a kínálatban ilyenkor mintegy 20-30 százalék körüli a hazai virág aránya, a többi importáru – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképéből. A vevők leginkább a színes, tavaszias-nyárias színű vágott virágokból álló vegyes – nagyobb értékű – csokrokat keresik, ezek és a cserepes virágok alkotják a forgalom markáns részét. Egy-egy szál virágot csak abban az esetben keresnek a vásárlók, ha az rendkívüli különlegesség.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Egyre kevésbé divat a túlzott csomagolás, sokkal kedveltebbek a zöldekkel, természetes anyagokkal lezárt csokrok, készítmények. Divatos a virágdoboz és a cserepes virágok, növények egy szép kaspóban vagy díszítve. Továbbá igen népszerűvé váltak a virág mellé vásárolt ajándéktárgyak is. Jellemzően a tulipán, a frézia, a Lisianthus, a Helleborus, a boglárka, a gerbera és a rózsa a legkedveltebb. Anyák napja környékén akár duplájára nőhet a bevétele egy-egy virágüzletnek egy átlagos vasárnaphoz képest. Ugyancsak kiemelkedő a forgalom ezen a hétvégén a kertészeti árudákban is. Az átlagos vásárlás értéke 3-5 ezer forint. A kamara közleménye arra emlékeztet: ballagásra másfajta virágokat szoktak keresni a vevők, a kereslet kielégítése sok virágárusnak nehéz feladatot jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.