Áprilisban a vártnál kevesebben veszítették el az állásukat

Kedvező légkört teremtett a munkáltatók körében a gazdaságvédelmi akció, részben ennek köszönhetően a kedvezőtlen forgatókönyvekhez képest jóval kisebb mértékben nőtt a munkanélküliség – reagált a Magyar Nemzetnek a ma megjelent adatokra Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Áprilisban 330 ezer főre nőtt a regisztrált álláskeresők száma, a járvány által leginkább érintett hónapban 72 ezren kerültek be a nyilvántartásba, ugyanakkor tízezreknek sikerült elhelyezkedniük más munkáltatónál.

Nagy Kristóf
2020. 05. 20. 19:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem emelkedett több százezer fővel a munkanélküliek száma áprilisban, a járványhelyzet által leginkább sújtott hónapban 330,7 ezer álláskeresőt tartott nyilván a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat frissen közreadott jelentése szerint. Márciusban a nyilvántartásban 281,3 ezer, februárban 264 ezer regisztrált álláskereső szerepelt.

Áprilisban 72 ezren regisztráltak a foglalkoztatási szolgálatnál, ugyanakkor 36,5 ezer üres álláshelyet be is töltöttek a hónap során. A regisztrált álláskeresők aránya a munkavállalási korú lakosság 5 százalékát tették ki, ez az arány márciusban 4,2 százalék volt. Csoportos létszámleépítésben 1,1 fő volt érintett, amely nagyjából megegyezik a márciusi számmal. A tartós, közel egy éve állást keresők 75 ezren vannak.

A járvány hatása megmutatkozik a munkaerőhiány drasztikus csökkenésében is: március elején 166,5 ezer betöltetlen álláshelyet jelentettek be a szolgálathoz a munkáltatók, ez április végére mindössze 60 ezerre csökkent. Az előző hónapban a járványhelyzet ellenére 15,4 ezer új betöltendő pozíciót jelentettek be a foglalkoztatók. Ez azt jelenti, még mindig van lehetőségük az állásukat elvesztőknek arra, hogy más területeken elhelyezkedjenek.

– Bizalmi légkört teremtett a foglalkoztatóknál a kormány gazdaságvédelmi csomagja, így elkerültük a legrosszabb forgatókönyvet – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke kiemelte: a vállalkozások működésének támogatása, tehát az adó- és járulékkönnyítések, a kedvező pénzhez jutást támogató új hitellehetőségek és a csökkentett munkaidő bevezetéséhez járó állami bértámogatás hatására a kedvezőtlenebb, több százezer fős munkanélküliséget sikerült elkerülni. A májusi adatok ráadásul minden várakozás szerint már kedvezőbben alakulnak. Palkovics Imre hozzátette: a statisztikák nem tartalmazzák azokat, akik noha elvesztették állásukat, korábban feketén foglalkoztatták korábban őket, emellett nem mindenki regisztrált a foglalkoztatási szolgálatnál. Sokaknak ráadásul szinte azonnal sikerült elhelyezkedniük más munkáltatóknál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.