Áprilistól igényelhetők a jövő évi agrártámogatások

A feltételrendszer egyelőre nem változik, mindössze apróbb pontosításokkal frissítik a rendszert, összesen 46 támogatási jogcímre várja az igényeket a Magyar Államkincstár.

Nagy Kristóf
2019. 03. 11. 7:32
null
Jelentős összegekre pályázhatnak a gazdálkodók Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan április 8-tól nyújthatják be a kérelmüket a gazdálkodók a jövő évi agrártámogatásokra – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összefoglalójából. A feltételrendszer egyelőre nem változik, mindössze apróbb pontosításokkal frissítik a rendszert, összesen 46 támogatási jogcímre várja az igényeket a Magyar Államkincstár (MÁK).

A kamara összeállítása idézi Kondra Laurát, a MÁK elnökhelyettesét, aki elmondta: továbbra is él az előzetes ellenőrzés intézménye, így a gazdálkodóknak – a kamarai falugazdászokon keresztül – előre jelzik, ha a kérelmükben valami hibát észleltek. Ez jelentős segítség, mivel 2016-ban még közel 45 ezer igénylőnél találtak pontatlanságot, ugyanakkor 2017-ben már csak 27 ezernél, tavaly pedig 22 ezernél. A falugazdász-hálózat közreműködésével nyújtják be a támogatások 70 százalékát a gazdálkodók.

Jelentős összegekre pályázhatnak a gazdálkodók
Fotó: Kurucz Árpád

A kamara közlése szerint március elejéig – a tavaly benyújtott egységes kérelmek alapján – eddig több mint 381 milliárd forintot fizetett ki az államkincstár. A tervezett alaptámogatás (SAPS) 2019-ben 231,130 milliárd, a zöldítési támogatás 130,690 milliárd, a fiatal gazdák támogatása 3,784 milliárd, az állatalapú termeléshez kötötté 40,544 milliárd, míg a területalapú termeléshez kötötté 21,801 milliárd forint. Dömpingszerűen zárulnak emellett az idén és jövőre a Vidékfejlesztési programból támogatott beruházások is.

Nem kizárt, hogy az idén forrásokat csoportosítanak át a programban az egyes prioritások között, míg 2020-ban akár új pályázatokat is kiírhatnak, amennyiben lesznek fel nem használt vagy visszacsorgó pénzek. Ugyanakkor az építőipari alapanyagok drágulása, az építőipari kapacitás hiánya, valamint a közbeszerzési eljárások némileg lassíthatják a beruházásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.