ÁSZ-elnök: a korrupció rombolja az államba vetett bizalmat

A korrupció azért is rendkívül ártalmas, mert rombolja az államba vetett bizalmat – hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a hatodik nemzetközi integritás szeminárium hétfői nyitókonferenciáján a szervezet közleménye szerint.

Forrás: MTI2019. 03. 04. 14:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÁSZ elnöke ezzel összefüggésben kitért a pártok ellenőrzésére. Elmondta, hogy egyes magyarországi pártok az ÁSZ által feltárt törvénysértések elismerése, a következmények vállalása helyett pártpolitikai indíttatású támadásokat intéznek a független Állami Számvevőszék ellen. Hozzátette: meggyőződése, hogy mindez súlyosan rombolja a demokratikus jogállamba vetett bizalmat.

A szervezeti integritás jól ellenőrizhető területté vált Magyarországon – hangsúlyozta a közlemény szerint Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke. Előadásában rámutatott: a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító szervezeti integritás elterjesztése egy folyamat, amelyben a számvevőszékeknek kezdeményező és aktív szerepet kell vállalniuk. Az Állami Számvevőszék ennek jegyében már nemcsak évente felméri, hanem az egyes szervezeteknél ellenőrzi is a korrupciós veszélyek elleni védettséget.

Az ÁSZ hatodszor rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát, az ötnapos eseményen 16 ország 31 számvevőszéki szakértője vesz részt.

A szervezet közleményében felidézte: 2013-ban az Országgyűlés határozatban támogatta, hogy az ÁSZ vegyen részt a számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésének (IDI) tevékenységében, és ahhoz nyújtson szakmai támogatást, kiemelt figyelemmel a magyar külgazdasági stratégiára. Ennek jegyében az Állami Számvevőszék aktív szereplője a számvevőszékek nemzetközi közösségének, folyamatosan megosztja és hasznosítja a megismert legjobb gyakorlatokat. Az elmúlt hat évben 65 ország több mint 200 számvevőszéki szakértője ismerhette meg az ÁSZ korrupcióellenes tevékenységét, integritás programjait – közölték.

Az elsősorban a fejlődő országok számvevőszékei részére szervezett, hétfőn kezdődött budapesti szakmai esemény célja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok megosztásán keresztül az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztése, valamint a transzparens államműködés fejlesztése az érintett országokban.

A program középpontjában a beszerzéseknek, a közszféra szerződéskötési gyakorlatának és a külső szakértők alkalmazásának integritása áll. A szeminárium ezzel összhangban bemutatja az integritás felmérés 2018. évi megújítását és a legfrissebb felmérések eredményeit, valamint az ÁSZ integritási ellenőrzési módszertanát.

A rendezvényen Domokos László átadta a 2019-as Solidus-díjakat. Az elismerés azoknak adományozható, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak az ÁSZ céljainak eléréséhez, tevékenységének ellátásához és fejlesztéséhez, alkotmányos szerepének betöltéséhez és társadalmi megbecsüléséhez.

Az idei kitüntetettek Warvasovszky Tihamér és Einar Gorrissen, számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésének (IDI) norvég vezérigazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.