Át kell számolni a kiadásokat

A pénzügyi tudatosság kiemelt fontosságú a feszített, nehéz időszakokban. A családoknak nem várt kiadásai, kieső bevételei vagy esetleg megspórolható tételei keletkezhetnek a következő hetekben, hónapokban. Az egy háztartásban élőknek fokozottan tanácsos ilyenkor családi költségvetést készíteni.

Horváth Éva
2020. 03. 18. 13:36
null
Sokat megtakaríthatunk azzal, hogy az éttermi ebéd helyett házi kosztot fogyasztunk Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétköznapoktól eltérő időszakokban, amilyeneket manapság is élünk, még a megszokottnál is többet segíthet, ha időben előre látja a családi kassza kezelője, mire kell többet áldoz­niuk, esetleg mely tételeken spórolhatnak a következő időszakban. A koronavírus terjedése és az előre kiszámíthatatlan hatásai teljesen felforgathatják a megszokott életünket. Bizonyos vásárlásokat, befizetéseket előre kell hozni, nem várt kiadásokat jelenthet a fertőtlenítőszerek, biztonsági kellékek beszerzése, az esetleges betegség idején a kezeléshez szükséges gyógyszerek költségei, a kórházi vagy az otthoni ápolás.

Bezártak az iskolák, megváltoznak a vásárlási szokásaink, és az ügyintézés, valamint más kötelezettségek teljesítése is átalakul. Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy felmérjük, a megváltozott körülmények mennyiben érintik a családi kassza bevételeit. Vannak olyan munkakörök, amelyek változatlan intenzitással, otthoni munkavégzés formájában a kritikus hetekben, hónapokban sem szenvednek csorbát. Ám szép számmal akadnak olyan állások is, ahol a munkavállaló családtagot bizonytalan időre felfüggesztik, vagy csökkentik a napi feladatait, s így fizetést sem kap, vagy csak az eredeti összeg egy részét, például egyéb juttatásként, kiegészítő bérként. Ezekben az esetekben a családi költségvetés összetétele akár teljes mértékben átalakulhat.

Sokat megtakaríthatunk azzal, hogy az éttermi ebéd helyett házi kosztot fogyasztunk
Fotó: Havran Zoltán

Jó hír ugyanakkor, hogy a kötelező vagy önkéntes karantén átrendezi a kiadásainkat is, és több tételben megtakarításokat hozhat. Amikor a család otthon tölti a napjait, heteit, jóval kevesebbet kell költenie. Ahol iskoláskorú gyerek van, ott a mindennapos bejárás, közlekedés, a benti étkezés, az iskolában rendezett különféle programok, mind-mind kiesnek a ráfordítások közül. Otthon is az alapvető élelmiszerek fogyasztására koncentrálunk, és főként azokat a termékeket, cikkeket használjuk fel, amelyek amúgy is általában elérhetők a háztartásban.

Minden más kevésbé fontos. A lakás falai között nem csábítanak vásárlásra a kirakatok (legfeljebb az online felületek, de a csomagok fokozottan fertőzött felületeknek számítanak), nem megyünk szórakozni, nem szervezünk nagy bulikat, de nem kezdünk lakásfelújításba sem. Csak azzal több ezer forintot spórolhatunk hetente, hogy nem mozdulunk ki, inkább otthon főzünk, és elképesztő, de a napi kávézások saját készítésű változata is meglepően sokforintos megtakarítást hoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.