Átalakul a hitelpiac a csokkal

A csokos hitelhez akár 25 évig jár az állami támogatás, vagyis a fix három százalék kamatozás hosszú távon jár a felvevőnek.

2019. 07. 06. 10:22
null
Az építkezéseket újra felpörgeti az otthonteremtési támogatás Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül fontos a kiszámíthatóság az új lakáshitelek igénylőinél, sőt az év második felében még jellemzőbbé válhat a fix kamatozású kölcsönök választása az otthonteremtési intézkedések bővülésével – állapította meg elemzésében a Money.hu. Az év első öt hónapjában összesen mintegy 372 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződést a bankok, ami 18 százalékos növekedésnek felel meg a 2018 azonos időszakában elért 314,5 milliárd forinttal összevetve.

Az igazán jelentős növekedés a hosszabb távra rögzített törlesztést garantáló lakáshiteleknél ment végbe. A cég elemzése szerint az öt-tíz éves kamatrögzítésű lakáshitelek összege éves összehasonlításban 182 százalékkal, a több mint tíz évre rögzítetteké 121 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a kockázatosnak számító, változó kamatozású hitelek összege 81 százalékkal, a rövid távra, azaz csak egy-öt évre fixált lakáshiteleké 35 százalékkal csökkent.

Az építkezéseket újra felpörgeti az otthonteremtési támogatás
Fotó: Havran Zoltán

Az elemzés szerint főként amiatt várható növekedés a kiszámítható hitelek körében, mert júliustól már használt lakás vásárlásához is elérhető a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) igényelhető, gyerekszámtól függően 10-15 millió forintos hitel, amely fix, három százalék kamatozású. Trencsán Erika, a banki összehasonlító portál vezető pénzügyi szakértője szerint ez csak az idén várhatóan legalább tízezer család hitelfelvételét érinti.

A csokos hitelhez akár 25 évig jár az állami támogatás, vagyis a fix három százalék kamatozás hosszú távon jár a felvevőnek. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a családvédelmi akcióterv hatályba lépésével egyidejűleg a használt lakásra szóló csoknál eltörölték a megszerzendő ingatlanra vonatkozó 35 millió forintos felső korlátot. Mivel a kétgyermekes családoknak legalább 50, a háromgyermekeseknek pedig legalább 60 négyzetméteres lakást kell vásárolniuk a kedvezmény előírásai szerint, e korlát eltörlése – különösen az elmúlt években jelentősen megdráguló Budapest esetében – életszerű döntés. Ugyanakkor egy drágább ingatlan megvásárlásához az esetek többségében értelemszerűen nagyobb kölcsönre is szüksége van a családnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.