Átalakul az új lakások piaca

Nőtt a kereslet és a kínálat is az új lakásoknál az elmúlt időszakban, ugyanakkor egyre több a kapacitáshiányból és az áremelkedésből adódó késés. Szakértők szerint a lendület elsősorban a kisebb településeken maradhat meg a falusi csok jóvoltából.

2019. 10. 08. 11:34
null
Jövőre kevesebb társasház építésébe foghatnak Budapesten Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jóformán nincs olyan építkezés, amely akkorra készülne el, mint amit az adásvételnél rögzítettek, éppen ezért a legtöbb szerződésben csak az szerepel: tervezett átadás – mondta lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a lakáspiacon szinte mindennapossá váló csúszásról. A szakember kifejtette, olykor persze az is előfordul, hogy az ígértnél egy-két héttel korábban elkészül a társasház, de a jellemző inkább a néhány hetes, egy-két hónapos késés.

– Az igazi problémát a több hónapos, sőt fél-, egyéves csúszások jelentik. Ez a saját célra vásárlók életét nagyon meg tudja keseríteni, de a befektetésre vásárlóknak sem jön jól – magyarázta Balogh László, aki szerint a késés kockázata mellett érdemes figyelembe venni, hogy egy elkészült lakás árához viszonyítva a tervezőasztalról vagy építés közben árult lakás ára jóval kedvezőbb lehet.

A hirdetési oldal elemzése szerint az idén fokozódott az új lakások iránti kereslet: Budapesten például harmadával, Pest megyében több mint felével. Ez Balogh László szerint azt mutatja, hogy jóval olcsóbban lehet új építésű ingatlanhoz jutni az agglomerá­cióban. Eközben a kínálat is nőtt – különösen a megyeszékhelyeken –, köszönhetően a sorra befejeződő vagy végéhez közelítő beruházásoknak.

Jövőre kevesebb társasház építésébe foghatnak Budapesten
Fotó: Éberling András

Az elemzés szerint mind a fővárosban, mind a legtöbb vidéki városban nőttek az árak, részben a kereslet, részben az építési költségek emelkedése miatt. Budapesten október elején átlagosan 885 ezer forintos négyzetméteráron kínálják az új lakóingatlanokat, Debrecenben 610 ezerért, Székesfehérvárott 607 ezerért. Érdekes, hogy Győrött ennél jóval olcsóbb, 462 ezer forint a négyzetméterenkénti ár, ami az ottani bőséges kínálattal magyarázható.

– Egyre inkább nő az egyszerű bejelentéssel, többnyire családi házakra vagy ezek bővítésére kért építési engedélyek száma – és az összes engedélyen belüli részaránya –, szemben az értékesítésre szánt, túlnyomóan társasházi építésekkel szemben – mutatott rá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont elemzője.

– Ennek alapja egyrészt az, hogy a társasházi építkezéseket 2020-tól a jelenlegi öt helyett 27 százalékos forgalmi adó terheli, ha a beruházásnak nem volt építési engedélye tavaly november 1-jén. Ez óhatatlanul fékezi a beruházói aktivitást, így például már jövőre csökkenhet a fővárosban épülő társasházi lakások száma. Ahol kitarthat, sőt tovább erősödhet a lendület, azok az olcsóbb, kisebb települések, ahol jellemzően a családi házas építkezések és bővítések zajlanak – fejtette ki a vezető elemző, hangsúlyozva, hogy mindezt csak tovább erősítheti a falusi csok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.