Átfogó intézkedésekkel segítenék a kiskereskedelmet

Az élelmiszerkereskedelem frontvonalában dolgozó, azaz a vásárlókkal közvetlen kapcsolatba kerülő személyzetet nyilvánítsák kiemelt fontosságú személyeknek és tegyék számukra elérhetővé a szükséges védőfelszereléseket – olvasható abban a dokumentumban, amely a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ágazatspecifikus javaslatait tartalmazza.

Magyar Nemzet
2020. 04. 01. 18:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több pontból álló tervezetet dolgozott ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara munkacsoportja a kereskedelem szereplőinek megsegítésére. Az elképzeléseket eljuttatták a kormánynak azzal a céllal, hogy ezeket vegye figyelembe a járvány miatt szükségessé vált gazdaságvédelmi akciótervének összeállításakor.

A kereskedelmi munkacsoport azt is kéri, hogy a döntéshozók tegyék lehetővé, hogy a koronavírus hatására bekövetkező forgalomcsökkenés mértékét figyelembe véve az üzlethelyiségek, szolgáltató helyek bérleti szerződéseit módosítani lehessen. Azért, mert a bevásárlóközpontokban zéró közeli forgalom a kimutatható, így a bérleti díj kigazdálkodása lehetetlen.

Szükségesnek nevezik azt is, hogy a bankok működjenek együtt a meglévő hitelszerződések fizetési átütemezésében. Létre kellene hozni egy olyan pénzügyi alapot, amely amely 0 százalékos hitellel segíti a koronavírus helyzet károsult szektorainak érintettjeit.

Olyan javaslat is született, amely a gazdálkodók improduktív terheit mérsékelné: ilyen például az élelmiszerlánc felügyeleti díj. Kérik azt is hogy országosan tegyék egységessé az üzletek nyitvatartását.

Egységes munkajogi állásfoglalás kell a munkavállalók díjazásáról, ennek állami alapokból való megtérítéséről – tekintve, hogy több ismert okból várható munkaerő kiesés lesz a boltokban – olvasható a dokumentumban.

Szintén szorgalmazzák, hogy a szükséghelyzet miatt már leállt területekről (idegenforgalom, vendéglátás, nem élelmiszer kereskedelem stb.) a munkaerőt lehessen könnyen átirányítani. Ha pedig sok bolti dolgozó esne ki, át kell térni a rövidített, egy műszakos nyitvatartásra.

Kérik, hogy tegyék lehetővé az élelmiszereket árusító dolgozók részére védőeszköz elkülönített beszerzését megfelelő gumikesztyűből, szájmaszkból, és fertőtlenítőszerekből.

A kialakult helyzet miatt az online vásárlás kihasználtsága nőni fog. Főképpen azért, mert ez sok vásárlónál és termékkörnél nem csak lehetséges alternatíva, hanem lehet, hogy az egyetlen megoldás lesz. Ezért a webáruházakra külön kell figyelni, az ügyeskedéseknek pedig gátat kell szabni.

Szigorú büntetéseket kellene kilátásba helyezni azoknál a kereskedőknél, akik nem saját árukészlettel dolgoznak, de „raktáron lévő”, „azonnal rendelhető” státuszban tüntetik fel a termékeiket, ugyanakkor nem tudják időben teljesíteni a rendeléseket.

A csoport kiemelten fontosnak tartja, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedők is szerepeljenek az uniónak azon listáján, amely a legsúlyosabban érintett ágazatokat azonosítja.

A gazdasági válság miatt javasolják, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedőket vonják be a lehető legtöbb hazai/nemzetközi intézkedésbe, amely átsegítheti őket ezen a nehéz időszakon és még utána is.

Segítséget jelentene, ha a bérleti szerződésekben rögzített bankgaranciák kedvezményezettjei nem hívhatnák le a bankoktól a fedezeteket, hanem első körben indítsanak tárgyalási, fizetési ütemezési egyeztetéseket a kintlévőségüket okozó partnereikkel.

A járvány miatt érintett üzletágak esetében fizetési haladékot is kérnek az adóelőlegekre. A bevásárlóközpontok esetében a kereskedelmi területek bérbeadására a várható bevétel kiesés miatt szükség lenne az ÁFA fizetési kötelezettségekre vonatkozóan halasztási lehetőségre.

Az egyéb javaslatok között szerepel az is, hogy közegészségi kockázat miatt a kritikus időszak végéig szüneteltessék a betétdíjas üvegekre vonatkozó visszaváltási kötelezettséget. A szupermarketek nyílt eladóterében elhelyezett önkiszolgáló salátabárok használatát pedig nem javasolják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.