Átláthatatlan szerződések

A hálózatsemlegesség garantálja az előfizetőknek, hogy a választott tartalmakhoz és információkhoz szabadon hozzáférhessenek, és ebben jogszerű indok nélkül senki se korlátozza őket.

Magyar Nemzet
2019. 06. 29. 14:41
null
A Szélessáv.net oldalon ellenőrizhető a sebesség Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvetően megfelelnek a hálózatsemlegességi szabályoknak a hírközlési szolgáltatók, de az általános szerződési feltételeik gyakran átláthatatlanok az ügyfelek számára, és a szolgáltatók nem szabályszerűen tájékoztatnak a netsebességi adataikról – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) éves jelentéséből.

A hálózatsemlegesség lényege, hogy a szolgáltatók nem tehetnek különbséget az internetes forgalmak között, vagyis nem tilthatnak le, nem lassíthatnak, nem korlátozhatnak és nem különböztethetnek meg konkrét tartalmakat, alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat. Ez garantálja az előfizetőknek, hogy a választott tartalmakhoz és információkhoz szabadon hozzáférhessenek, és ebben jogszerű indok nélkül senki se korlátozza őket. A vizsgált időszakban kevés panasz érkezett a hatósághoz a témában, javuló színvonalú szolgáltatások jellemzik a piacot, bár a hatóság felméréséből kiderül: a vezetékes internetre előfizetők 58 százaléka, a mobilnetesek 63 százaléka tavaly még mindig észlelt valamilyen problémát az előfizetésénél.

A hatóság a vizsgált időszakban egy esetben indított eljárást a hálózatsemlegességi szabályok vélt megszegése miatt a Telekom díjcsomagjai kapcsán. A szolgáltató 2017-ben vezette be a Net korlátlan nevű csomagot, amely a belföldi korlátlan internetezés mellett 15 GB adatforgalmat is biztosított az unióban. Biztonsági okokra hivatkozva bizonyos forgalomtípusoknál és használati módoknál a mobilinternet használatát a díjcsomag kínált sebességéhez viszonyítva jelentősen csökkentett sebességgel tette lehetővé. Ezzel valószínűleg konkrét tartalmakat különböztetett meg, vagyis nem biztosította az egyenlő bánásmódot a tartalmak között. Az eljárás jelenleg is folyamatban van.

A Szélessáv.net oldalon ellenőrizhető a sebesség
Fotó: Havran Zoltán

Az ellenőrzés több olyan szolgáltatói gyakorlatot, hiányosságot is feltárt, amelyek további vizsgálatot igényeltek. A szolgáltatók általános szerződési feltételeiben és egyedi előfizetési szerződéseikben ugyan rengeteg az információ, de a társaságok bizonyos esetekben nehezen érthető, kevésbé felhasználóbarát módon tálalják ezeket. Ezenkívül a szolgáltatók csak a saját csomagjaikat ismertetik a weboldalaikon, ahonnan nem linkelnek egyetlen olyan oldalra sem, ahol több cég kínálatának összehasonlítására lenne lehetőség.

Bár mindegyik szolgáltató ismeri a hírközlési hatóság internetmérő szolgáltatását, a Szélessáv.net-et, annak linkjét mégsem tüntette fel egyikük sem a honlapján, pedig az alkalmazással objektíven meg lehet ismerni a hálózatok mért sebességeit, illetve mobilhálózatoknál azok lefedettségét és elérhetőségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.