Átrendezhetik a hitelpiacot a támogatott új lehetőségek

Magyar Nemzet
2019. 03. 12. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősen indult az év a lakáshitelek és személyi kölcsönök piacán: az új folyósítások összege 95,85 milliárd forintot ért el, ami 14 százalékos éves emelkedés. Mindezek alapján elmondható az is, hogy januárban egy-egy munkanapra átlagosan több mint négymil­liárd forint hitel jutott – áll a Money.hu legfrissebb, hivatalos jegybanki adatokon alapuló összefoglalójában. A lakáshitelek esetében a 62 milliárd forintos összeg kilencszázalékos növekedést jelent, amire az elmúlt tíz évben nem volt példa. Az új személyi kölcsönök összege 25 százalékkal, 34 mil­liárd forint fölé ugrott, ami szintén évtizedes rekord.

A banki összehasonlító portál vezető pénzügyi szakértője szerint a lakossági hiteligényt jellemzi, hogy már eleve magas volt a viszonyítási alap, hiszen 2018 januárjában az előző évhez képest a személyi kölcsönöknél 81, a lakáshiteleknél pedig 35 százalékos volt az éves növekedés.

Trencsán Erika ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az év első heteiben szinte eltűntek a piacról a leginkább rizikósnak számító, változó kamatozású konstrukciók. Ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy a kamatemelési várakozások és a tavaly októberi jegybanki szigorítás a fix kamatozású hitelek irányába terelte a lakossági igénylőket. A bankok mindössze 2,7 milliárd forint értékben folyósítottak ilyen típusú terméket, ami a teljes januári lakáshitel-kihelyezés csupán négy százaléka.

A szakértő a következő időszakban is élénk keresletre számít a hitelek iránt. A lakáshiteleknél a családi otthonteremtési kedvezmény bővítése hozhat újabb lendületet, a lakossági fogyasztás bővülése pedig a személyi kölcsönöket segítheti. Trencsán Erika hangsúlyozta, az utóbbiak piacát alapjaiban rendezheti át a kormány babaváró programja, amely tízmillió forintos szabadfelhasználású hitellehetőséget jelent az érintetteknek, ráadásul kamatmentesen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.