Áttörésekre vár az energetika

Ebben az évben várhatóan nagy figyelem övezi majd az energetikai innovációkat, tekintettel a 2030-as, illetve a 2050-es klímacélokra.

2020. 01. 31. 15:29
A crew boat passes through Horns Rev 2 near Esbjerg
A megújuló források hasznosítása kihívások elé állítja a hálózatokat Fotó: REUTERS/Bob Strong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az évben várhatóan nagy figyelem övezi majd az energetikai innovációkat, tekintettel a 2030-as, illetve a 2050-es klímacélokra. Az energetikai szektor a világ szén-dioxid-kibocsátásának mintegy negyven százalé­káért felelős, ideértve a hő- és az áramtermelést, a közlekedést és az épületek működtetéséhez szükséges energiát is. Folyamatosan érkeznek ezekről a területekről innovatív megoldásokról szóló hírek, a kérdés az, hogy – ha támogatás árán is – melyek lesznek azok, amelyek valóban megállják a helyüket a piacon.

A megújuló energiaforrások hasznosításának aránya megugrott az elmúlt években. Ugyanakkor csak kevéssé hatékony és drága megoldások kínálkoznak arra, hogy azt az ener­giát, amire éppen nincsen szükség, tárolni lehessen. Azokban az időszakokban, amikor (szél vagy napsütés hiányában) az időjárásfüggő áramtermelők éppen nem produkálnak, jól jönne a korábban feleslegesen előállított energia. Az akkumulátorok már tavaly is nagy fejlődésen estek át, néhány áttörésről is beszámolt a nemzetközi sajtó. Ebben az évben elsősorban e területen várnak a szakemberek további áttöréséket, innová­ciót, hiszen a vizes-tárolós rendszereken sok fejlesztenivaló már nincsen. A nagy méretű akkumulátorok piacán erősödő versenyre lehet számítani az idén.

A megújuló források hasznosítása kihívások elé állítja a hálózatokat
Fotó: REUTERS/Bob Strong

Ám minél több nagy kapacitású akkumulátor (valamint lakossági áramtermelő) csatlakozik a villamosenergia-hálózatra, az annál szerteágazóbbá válik, ezért az irányítása és kiegyensúlyozása is kihívásokat támaszt. A megoldást informatikai rendszerek nyújtják, ezen belül is a várakozások szerint 2020-ban előretörhet a mesterséges intelligencia. A tanuló algoritmusok segítségével az energiaszolgáltatók és a fogyasztók is nyomon követhetik az energiatermelés és -felhasználás trendjeit, illetve fogyasztásmérők is kaphatnak a jövőben mesterséges intelligenciától segítséget az ügyfelek szokásainak előrejelzéséhez. Ám itt nem áll meg az informatika ezen ágának terjedése az energetikában, hiszen már bányászati társaságok is alkalmazzák a mesterséges intelligenciát a termelésük optimalizálására és a hulladék csökkentésére. Tekintettel arra, hogy megtérülő alkalmazásról van szó, a gyakorlat tovább terjedhet az ipar összes ágazatában.

Ahogyan a fogyasztók mindinkább termelőkké is válnak, úgy növekszik a jelentősége annak, hogy hatékonyan tudjanak kereskedni az árammal. A szolgáltatók ugyan biztosítják erre a lehetőséget, a piaci várakozások szerint viszont a blokklánc-technológiáé lehet a jövő ezen a területen. Ezáltal a termelő és a fogyasztó közvetlenül üzletelhet egymással, a szolgáltatók közbeékelődése nélkül. A technológia létezik, és idén el is kezdődhet helyenként az alkalmazása az árampia­con, ám a határozott áttörésre vélhetően még várni kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.