Autóakkumulátor-gyár épül Komáromban

Magyar Nemzet
2019. 02. 28. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-koreai SK Innovation 239 milliárd forint értékű beruházása ezer új munkahelyet teremt Komáromban – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter tegnap budapesti sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter közölte, hogy az elektromos járművek akkumulátorait gyártó üzem építése márciusban, a termelés 2021–2022 fordulóján kezdődhet – közölte az MTI. Az SK Innovation 430 ezer négyzetméternyi területet vásárolt Komáromban a 117 ezer négyzetméteres épület megépítéséhez – tette hozzá. A beruházáshoz a kormány vissza nem térítendő támogatással járul hozzá, ennek mértékéről azonban még tárgyalnak a befektetőkkel.

A beruházás ezer munkahelyet teremt Magyarországon. A fejlett technológiát alkalmazó SK Innovation a telket már megvette Komáromban, ahol 117 ezer négyzetméteres üzemet épít.

A miniszter elmondta, hogy az ­autóipar adja a hazai feldolgozóipari kibocsátás 29 százalékát, ezért az ilyen fejlesztések alapvetően meghatározzák a magyar gazdaság dinamikáját. Az SK Innovation annak az öt nagy hozzáadott értéket biztosító, élvonalbeli technológiát alkalmazó ­ázsiai akkumulátorgyártónak az egyike, amely meghatározó a járműiparban.

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy ezek közül három immár jelen van Magyarországon. Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy ugyanez a cég korábban már bejelentett egy másik akkumulátorgyár-beruházást Komáromban 97,5 milliárd forint értékben.

Szijjártó Péter egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a gyár munkaerőigényét a térség ki tudja elégíteni, hiszen a város és a környező települések szakképzése fejlett, a helyi felsőoktatás pedig követi a munkaerő­piac elvárásait.

A miniszter a magas hozzáadott értéket teremtő beruházásokra hivatkozva cáfolta azt is, hogy Magyarország csupán összeszerelő üzemekkel gyarapodik. A képzett munkaerőt alkalmazó mérnöki, szolgáltató- és fejlesztőközpontok jelentősége megugrott, a befektetők a tavalyelőtti 305 ezer forintos átlagnál 2018-ban már jóval magasabb, 425 ezer forintos fizetést kínáltak az új munkahelyeken – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.