Autógyárak drágítják a lakást

Felpezsdítik a nagy autógyári beruházások az adott város ingatlanpiacát. Ez az elmúlt időszakban jól megfigyelhető volt Győrött és Kecskeméten, ahol a válságot követő években sem volt olyan visszaesés, mint másutt. Noha Debrecenben még csak a BMW-gyár előkészítése zajlik, a lakásárak ottani felfutása megelőzte a beruházás tényleges elindulását.

2019. 11. 23. 8:34
null
A Mercedes a munkavállalói részére bérli a kecskeméti WohnPark lakásait Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdasági jelentőségükön túl a nagy autóipari beruházások érdemi hatást gyakorolnak a helyi társadalmi folyamatokra, így a lakáspiacra is. A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint az Audi győri és a Mercedes kecskeméti beruházása nyomán a 2008-as válság utáni években az országos folyamatokkal szemben mind Győrött, mind Kecskeméten pezsgő maradt a lakáspiac. Az Audi-gyár újabb és újabb bővítésének következtében a 2011-es népszámlálás adatai szerint a győri foglalkoztatottak több mint 12 százalékát tették ki az autógyár munkatársai. Ez az ottani lakásárakban is tükröződik, hiszen 2008 óta a megyeszékhelyek közül Győrött jellemzők a legmagasabb átlagos négyzetméterárak.

A Mercedes kecskeméti beruházását 2008-ban jelentették be, s 2012-ben indult el a termelés. A kecskeméti ingatlanárak a válság éveiben ennek nyomán kezdtek felzárkózni az olyan magasabb árszintű városokhoz, mint Győr vagy Szombathely. Ráadásul 2011 után megállt az árak csökkenése, szemben a megyeszékhelyek többségével, ahol a válságot követő lejtmenet 2014-ig kitolódott. Beszédes adat, hogy miközben 2013 óta az átlagos drágulás 68 százalékos volt a megyeszékhelyeken, Kecskeméten 90 százalékkal mentek föl a lakásárak.

A Mercedes a munkavállalói részére bérli a kecskeméti WohnPark lakásait
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A jegybank lakáspiaci jelentése szerint a válság kirobbanását követően a legtöbb megyeszékhelyen mintegy kétharmadára csökkent az adásvételek száma, a lakásállomány forgási sebessége lassult. Ugyanakkor Győrött és Kecskeméten – ahol az autógyárak munkatársai nagy számban jelentek meg az ingatlanpiacon – a lakásforgalom hamar újra emelkedésnek indult, ami érdemben támogatta a négyzetméterárak átlagosnál gyorsabb növekedését.

Noha az országos újlakás-kínálat 2009 után jelentősen visszaesett, s egészen 2014-ig zsugorodott, Kecskeméten és agglomerációjában a gyár bejelentését követő években is gyorsult a lakásállomány megújulása. Győr és környéke lakásállományának éves megújulási mutatója a 2000-es évek elejétől folyamatosan a magasabb értékek közé tartozik, 2013 óta ott zajlanak a legnagyobb arányban lakásépítések, amihez a térség kedvező belföldi vándorlási folyamatai is hozzájárulhattak. Utóbbi szempontból 2011–2012-ben Kecskemét kiemelkedett a többi megyeszékhely közül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.