Automaták hada a NAV-nál

Több mint 29 ezer automatát regisztráltak az automaták üzemeltetői az adóhivatalnál, a gépek közül több mint 6100 parkolóautomata – tájékoztatott Izer Norbert, az adóügyekért felelős államtitkár.

Magyar Nemzet
2019. 08. 26. 9:30
null
Minden árusítóberendezést be kell jelenteni az adóhivatalnál Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 29 ezer automatát regisztráltak az automaták üzemeltetői az adóhivatalnál, a gépek közül több mint 6100 parkolóautomata – tájékoztatta az adóügyekért felelős államtitkár a távirati irodát. Izer Norbert felidézte: már nemcsak az élelmiszert árusító automaták adatait kell bejelenteni, hanem szolgáltatástól és árucikktől függetlenül minden árusítóberendezést. Az államtitkár beszélt arról is, hogy noha a regisztráció határideje eredetileg június 30-a volt, a Pénzügyminisztérium további egy hónap szankciómentes időszakot hagyott az üzemeltetőknek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már megkezdte az ellenőrzéseket. A revizorok azt vizsgálják, hogy az érintettek bejelentették-e automatáikat az adóhivatalnál. A mulasztók akár félmillió forintos bírsággal is számolhatnak. Az üzemeltetőknek tehát érdemes minél hamarabb pótolniuk a mulasztást úgy, hogy az Avtomata nevű adatlapot kitöltve, elektronikusan elküldik az adóhivatalnak.

– Már csak egy lépésre vagyunk a teljes automatapiac kifehéredésétől – hangsúlyozta Izer Norbert, aki szerint az utolsó lépés az lesz, amikor az összes kereskedőgép részletes forgalmi adatai is online érkeznek az adóhivatalba, ahogyan most az étel- és italautomatáké. A regisztráció során kapott adatok részletes elemzése alapján dől el, hogy az automaták mely körét milyen ütemezésben kell majd online adatszolgáltatásra alkalmassá tenni – jegyezte meg az államtitkár. Felidézte a szektor fehérítésének első állomását, amikor az étel- és italauto­matákat kellett regisztrálni. A kötelező adminisztráció következtében – szakmai becslés szerint – több ezer gép tűnt el a különféle intézmények, üzletek, munkahelyek folyosóiról, ennek oka pedig jellemzően az volt, hogy az adott berendezéseket feketén működtették.

Minden árusítóberendezést be kell jelenteni az adóhivatalnál
Fotó: Kurucz Árpád

A mostani regisztrációs kötelezettség a tárca számításai szerint inkább az adómorálra hathat majd jótékonyan. A NAV kockázatelemzői a vállalkozóknak akár már az idei bevételi adatait is összevethetik majd azokkal a forgalmi adatokkal, amelyek online érkeznek a későbbiekben az adóhivatalba, és nagyobb adateltérés esetén tájékoztatják a revizorokat. A szektor teljes kifehérítése a jogkövető gazdasági szereplők versenyképességének javítása mellett véget vethet a trükközésnek, és eltüntetheti a csalókat ebből a piaci szegmensből is – hangsúlyozta Izer Norbert.

– Ezért nem véletlen – folytatta – az automaták adóhivatali bekötése iránti komoly nemzetközi érdeklődés. A gazdaságfehérítés ezen újabb, magyar innovatív megoldása példaértékű az Európai Unióban – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.