Avartaposó túrára indulnak a kirándulók 

A Balaton édenkertjeként emlegetett badacsonytomaji Folly Arborétumban egyedülálló élményt ígérő, nyilvános óriástoboz-szüretre várják a hétvége bakancsos turistáit, a Szigetvár közeli Boldogasszonyfán pedig csipkebogyó-szedés okozhat örömet a kirándulóknak. Somogyban sorra szervezik az avartaposó-túrákat, és vannak, akik már a hótaposó lábbelit is elővették a téli készletből.

2020. 11. 07. 11:38
null
Az erdőgazdálkodók is igényelhetik a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt Fotó: Komka Péter Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz-tizenöt méter magas, óriástobozú fenyők tobozszüretét tekinthetik meg, akik a hét végén ellátogatnak a Balaton édenkertjeként emlegetett, badacsonytomaji Folly Arborétumba. Az élményt nemcsak maga az óriástobozú fenyő (latin nevén Pinus coulteri) látványa ígéri a kert vendégeinek, hanem az is, hogy miként juthatnak hozzá a szakemberek úgynevezett alpin technikával a nagyon magas fák terméséhez. A „Follyban” álló legöregebb, nyolcvanéves fenyőt a kert jelenlegi, negyedik generációs tulajdonosának, Folly Rékának a nagyapja ültette, de van még egy hatvanéves tűlevelű és három, szüretelésre váró andalúziai fenyő is.

Az édenkertbe csalogató meghívóból többek közt megtudjuk: a tobozokat kizárólag magfogás céljából szüretelik, azokat a látogatók nem vihetik haza, de a szüret napján egy-egy duglász-, atlaszcédrus- vagy feketefenyő-tobozt minden vendég ajándékba kap. A badacsonyörsi arborétumot választó túracipős vagy bakancsos turistákra, kiránduló családokra egy kiadós kerti séta is vár, amelynek során felfedezhetik az élő múzeum flórájának és faunájának a csodáit, sőt az oda bemerészkedő állatok lábnyomait is.

Tea, olaj, lekvár is készíthető a csipkebogyóból, és szárítottan is elrakható az éléskamrába – állítják a természeti ízeket kedvelő ínyencek.

A petymegnek, hecsedlinek, kutyarózsának is nevezett, latinul Rosa caninából, a vadrózsa álterméseként ismert csipkebogyóból kiváltképp nagy a szüretelni való kínálat a Zselicben és attól délre, a Szigetvár közelében lévő Boldogasszonyfa antalszállási településrészén. Ma, azaz november 7-én a kaposvári Tourinform iroda a csipkebogyószüreti túrát ajánlja, de a somogyi turistacsoportok is már sorra szervezik az avartaposó-túrákat is. November 11-én a szilágyi erdei iskolát veszik célba, de – mint megtudtuk –, az előrelátó túrázók már a hótaposó lábbelit is elővették a sufniból.

A somogyi turistacsoportok sorra szervezik az avartaposó-túrákat, akad, aki már a hótaposó csizmát is előkészítette
Fotó: MTI/Komka Péter

– Sokakat visszatart az utazástól a járvány, ugyanakkor legalább ennyien vannak, akik szívesebben töltik a szabadidejüket a természetben, mint a nagyvárosokban – mondta lapunknak Pataki Júlia, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület vezetője. – Ezt igazolta az Alsóörs és Balatonalmádi között fekvő hegyoldalban október 30-án rendezett Két kilátó nevű éjszakai teljesítménytúra is, amelynél a szervezők mintegy szász résztvevőre számítottak, ezzel szemben a rendezvényen rekordszámú, megközelítőleg kétszázötven túrázó vett részt – mondta el a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.