Az agrártárca a méhpusztulási esetek jelentését várja a méhészektől

Az Agrárminisztérium (AM) a hatékony és szakszerű kivizsgálás érdekében arra kérte a méhészeket, hogy a méhelhullást haladéktalanul jelentsék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) zöld számán (06-80/263-244).

Forrás: MTI2019. 06. 26. 16:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AM szerdai közleménye szerint a gyors bejelentés fontos annak érdekében, hogy a szakemberek megtehessék a szükséges intézkedéseket. A helyszíni szemle és a mielőbbi laboratóriumi vizsgálatok alapján ugyanis nagyobb eséllyel tárható fel, mi okozta az állatok pusztulását.

A bejelentési kötelezettséget törvény is előírja az állattartók részére. A szaktárca tapasztalatai szerint azonban az elmúlt években csupán a méhpusztulási esetek töredékéről tájékoztatták a hatóságokat.

A vizsgálati eredmények hosszú távon hozzájárulnak ahhoz, hogy minden szükséges intézkedést megtehessenek a méhek védelme érdekében – tették hozzá.

Közölték: a növénytermesztés során elengedhetetlen az okszerű növényvédőszer-használat és az előírásoknak megfelelő technológia alkalmazása. A szabályos felhasználás biztonságos és nem okozhat méhmérgezést. Ha azonban a növényvédő szer kijuttatás méhelhulláshoz vezet, azt a méhészeknek haladéktalanul jelenteniük kell az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok felé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.