Az alkalmazottat és a vállalatot is megterhelheti a távmunka

A koronavírus-járvány elnyúlása miatt várhatóan hosszabb időszakra kell távmunkára berendezkedniük a vállalatoknak és az alkalmazottaknak is, ami új kihívást jelent számukra. A vállalatoknak a munkavállalók hiányosságát kell pótolniuk a kiberbiztonság területén, illetve garantálni védelmüket annak érdekében, hogy az érzékeny céges adatok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe. A munkavállalóknak pedig a kiégést kell elkerülniük a megváltozott körülmények között.

Magyar Nemzet
2020. 03. 24. 18:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A távmunkában eltöltött napok múlásával egyre inkább oda kell figyelniük újabb szempontokra is a munkavállalóknak és a vállalkozásoknak egyaránt. A rizikófaktorok ugyanakkor eltérőek.

A Magyar Távmunka Szövetség a hirtelen alkalmazni kényszerült, folyamatos, várhatóan hosszú távú távmunka kapcsán a munkapszichológiai vetületre hívja fel közleményében a figyelmet. Kiemelték: bizonyos szempontokat figyelembe kell venni ahhoz, hogy a távmunkavégzés ne vezessen könnyen kiégéshez, és a hatékonyság csökkenéséhez. Sokaknak rosszak a korábbi tapasztalatai a távmunkáról, az emberek egy része pedig fél a kontrollvesztéstől, illetve az önfegyelem hiányától. A szövetség a gyors kiégés elkerülése lenne azt javasolja, hogy egyszerű és betartható elvárásokat fogalmazzunk meg. Ezeket írjuk le és osszuk meg másokkal, és rendszeresen, havi szinten vizsgáljuk felül mit vállaltunk. Fontos továbbá, hogy működjünk együtt a családunkkal, ne csak a saját munkánk megszervezését vegyük figyelembe, hanem a többi családtag napirendjét, szokásait és igényeit is.

A szövetség emellett azt javasolja, jelöljünk ki fix helyet a lakásban a munkavégzéshez, és rendszeres, fix munkaidőt, havonta értékeljük teljesítményünket, emellett kontrolláljuk a bejövő és kimenő információkat.

A vállalatoknak teljesen más kihívást jelent a távmunka. Az EY 1300 kiberbiztonsági vezető részvételével végzett globális felméréséből az derül ki, hogy világszerte egyre gyakoribbak és sokrétűbbek a kibertámadások, amelyek felismerésével és kivédésével alig birkóznak meg a cégek. Az EY közleményében arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi helyzetben az otthoni munkavégzés bevezetése a biztonsági kockázat további növekedését jelenti a vállalatok számára, ha ez nem jár együtt a megfelelő protokollok és védelmi rendszerek kialakításával. Tavaly a sikeres támadások húsz százalékát a munkavállalók mulasztása okozta.

Emlékeztettek: a vállalatok csaknem hatvan százalékánál egyre gyakoribbá váltak a súlyos online támadások az elmúlt egy évben. Tavaly a sikeres csalások közel negyede szervezett bűnözőkhöz volt köthető, 21 százalékukat aktivista csoportok követték el. A megkérdezett társaságok 28 százalékának több mint egy hónapjába került felismerni egy komoly betörést. A szervezetek 39 százaléka pedig valószínűleg nem tudna kiszűrni egy fejlettebb kártevő programot.

– A távmunkára átállás folyamatát, és az ehhez szükséges munkakultúrát a jelenlegi válság idején szinte napok alatt kellett megvalósítaniuk a vállalatoknak. A gyors átalakulás során a cégek érthető módon a legtöbb esetben nem tudtak elég figyelmet szentelni az állandósult home office teljes körű védelmi feltételeinek garantálására. A munkavállalók és a szervezet információbiztonsága érdekében ugyanakkor fontos, hogy lehetőségeik szerint minél hamarabb kiépítsék azokat a rendszereket, amelyek megóvják őket a hackerektől – figyelmeztetett a közleményben Zala Mihály, az EY információbiztonsággal foglalkozó vezetője. Hozzátette: ahogy az irodai dolgozóknál a következő hetekben egyre általánosabbá válik a távoli munkavégzés, az illetéktelen rendszerbehatolások kockázata is jelentősen megnő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.