Az alumíniumdoboz a legjobb csomagolási megoldás

A csomagolóanyag visszaválthatósága, az újrahasznosíthatósága csak egy részét képezheti a környezetvédelemnek, az egyes termékeke környezetükre gyakorolt hatásuk valójában a teljes életciklusuk idejére érdemes kimutatni – írja cikkében a Világgazdaság.

Forrás: Világgazdaság2020. 11. 23. 13:31
null
Futószalagon érkeznek az alumínium borítású frissítők Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi tanulmányok során pedig bebizonyosodott, hogy az italcsomagolások életciklus elemzése és eredménye szerint, alumíniumdoboz a legjobb megoldás. A megoldást messze nem tudják utolérni a műanyagpalackok, még akkor sem, ha azokat visszaváltható formában teszik elérhetővé a vásárlók számára – hívta fel a figyelmet a HELL ENEGY.

A társaság egyébként az üdítőitalgyártók közül a világon elsőként kötött megállapodást a legzöldebb alucsomagolásra. Ennek köszönhetően a HELL csoport már szinte teljes egészében újrahasznosított alumíniumból készült italdobozokba fogja tölteni a termékeit.

Az alumínium ugyanis 100 százalékban és végtelen alkalommal újrahasznosítható.

A valaha gyártott alumínium 75 százaléka ma is forgalomban van, ezzel szemben a 2020-ban gyártott műanyag palackok (PET) 13 százaléka lesz újrahasznosítva. A különbség tehát hatalmas, lényegében össze sem mérhető egymással a két csomagolóanyag környezetre gyakorolt hatása.

 

Futószalagon érkeznek az alumínium borítású frissítők
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Metabolic nevű független kutatóintézet legfrissebb körforgásos gazdaság témakörében végzett csomagolóanyag elemzése arra a megállapításra jutott, hogy ilyen szempontból vizsgálva, az alumínium dobozok mutatják a legjobb teljesítményt. A jelentés, amely három amerikai italcsomagolási típust – alumíniumdobozok, üvegpalackok és műanyag PET-palackok – értékelt, megállapítja, hogy az alumíniumdobozok a legnagyobb körkörös teljesítménnyel és potenciállal rendelkeznek.

Eszerint jelenleg az amerikai rendszerben az újrahasznosítás céljából összegyűjtött italosdobozok több mint 80 százalékát nyerik vissza és új italtartályokká válik, míg az üvegpalackok 59 százaléka és a műanyag PET-palackok csupán 13 százaléka lesz újrahaszonsítva.

A Can Manufacturers Institute (CMI) megrendelésére készült jelentés elemezte a három italcsomagolási típus szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési lehetőségét három jövőbeli forgatókönyv szerint – 100 százalékos gyűjtés, 100 százalékos válogatás és nemzeti betéti rendszer alapján. Minden jövőbeni forgatókönyvek szerint az alumínium képes a legmagasabb szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési lehetőségre.

A sorozatos újra felhasználással a jelenleg az USA-ban forgalomban lévő 45 milliárdnyi alumínium doboz, azzal, hogy az alapanyagát nem kell újra legyártani és ezzel elmarad a jelentő az üvegházhatású gázkibocsátás egyenértékű azzal, mintha hirtelen 25 millió belsőégésű autót eltüntetnénk az utakról.

A teljes cikket IDE KATTINTVA érheti el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.