A moziipar támogatására kérnek pénzt Oscar-díjas rendezők

Az amerikai kormányhoz fordult pénzügyi segítségért három híres rendező, szerintük enélkül nem élik túl a filmszínházak a járványt.

Magyar Nemzet
2020. 10. 01. 12:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három Oscar-díjas rendező írt levelet az amerikai szenátusnak és a képviselőháznak, amiben pénzügyi segítséget kérnek az amerikai mozik számára. A Reuters beszámolója szerint James Cameron, Clint Eastwood és Martin Scorsese jegyzik az indítványt, a mozitulajdonosokkal együtt szerdán jutatták el levelüket a kormányhoz. Szerintük a koronavírus-járvány drasztikusan érintette a mozikat, és pénzügyi támogatás nélkül azok nem élik túl a járványt.

Többek között Martin Scorsese és Clint Eastwood állnak az amerikai mozik megmentését célzó kezdeményezés mögött
Fotó: Mike Blake / REUTERS

A levelet több mint hetven filmrendező és producer is aláírta, valamint szignózta több szakmai szervezet is: az amerikai színháztulajdonosok szövetsége (National Association of Theater Owners), az amerikai rendezők szövetsége (Directors Guild of America), valamint a mozgófilmes szövetség (Motion Picture Association).

A pandémia miatt március közepén kényszerültek bezárni az amerikai mozik. Bár azóta az olyan nagy láncok, mint az AMC Entertainment és a Cineworld tulajdonában lévő Regal Cinemas csökkentett kapacitással újranyitotta egységeit, de

a legnagyobb piacokon, mint Los Angeles és New York, sok – főleg a kisebb, független filmszínházak – továbbra is zárva tartanak.

Ráadásul a mozik eddigi próbálkozásai a közönség visszacsábítására nem voltak túl sikeresek, a hollywoodi stúdiók pedig régóta várt filmbemutatókat voltak kénytelenek elhalasztani – csak jövőre láthatjuk például a Fekete Özvegy (Black Widow) című akciófilmet vagy a Top Gun legújabb részét.

A levél szerint a kis- és közepes méretű mozik 69 százaléka lesz kénytelen csődöt jelenteni, ha nem érkezik hamarosan támogatás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.