Az amerikai republikánusok előterjesztették ezermilliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagtervüket

Az amerikai republikánusok hétfőn a szenátusban előterjesztették újabb, ezermilliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagtervüket.

Forrás: MTI2020. 07. 28. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A javaslatot előterjesztő Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője szerint a csomagterv „célzott, és igazodik” a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzethez.

„Egyik lábunkkal még a járványban vagyunk, a másikkal már a kilábalás útján, az amerikai népnek pedig szüksége van további segítségre” – fogalmazott McConnell szenátor a törvényjavaslat bemutatásakor. A korábban a Fehér Házzal egyeztetett csomagterv lényegében több törvényjavaslatból áll, s az első kommentárok szerint várhatóan nagy vitára készteti majd a törvényhozókat, kivált az a javaslat, amely kétharmadával – hatszáz dollárról kétszáz dollárra – tervezi csökkenteni a járvány miatt nyújtott munkanélküli gyorssegély heti összegét.

A demokratapárti politikusok, akik két hónappal ezelőtt megszavazták a kormányzat háromezermilliárd dolláros pótlólagos gazdaságélénkítő csomagtervét, megőriznék a heti hatszáz dolláros munkanélküli gyorssegélyt, a republikánusok azonban nem tartják ezt elfogadhatónak, mert szerintük ez nem ösztönzi az embereket az újbóli munkába állásra.

Ron Wyden, a szenátus pénzügyi bizottságának vezető demokratapárti politikusa úgy fogalmazott: „a republikánusok javaslata olyan, mint egy gyomorütés, és arculcsapása annak a mintegy harmincmillió embernek, akik ebből a munkanélküli segélyből élnek.

A republikánus javaslat többi eleme a járvány anyagi következményein igyekszik enyhíteni. Például minden egyes felnőtt amerikai – csakúgy, mint áprilisban – ismét kapna egyszeri, 1200 dolláros gyorssegélyt a pénzügyminisztériumtól, és további pénzalapot biztosítanának a járvány miatt nehéz helyzetbe került kisvállalkozásoknak is. Mintegy 16 milliárd dollárt különítenének el a koronavírus-tesztelésekre, és 105 milliárdos szövetségi támogatást az ősszel újranyitó iskoláknak.

Az újabb csomagterv azonban nem irányoz elő jelentős összegeket a pénzhiánytól szenvedő tagállamoknak és helyi önkormányzatoknak, ezzel szemben a demokraták kilencszázmilliárd dollárt juttatnának a helyi kormányzatoknak.

Nancy Pelosi demokratapárti házelnök kompromisszumokat szorgalmazott, és hétfőn este azonnali egyeztetésekre szólította fel a republikánusokat.

„Fogy az idő, a kongresszus nem mehet haza megállapodás nélkül” – fogalmazott Chuck Schumer, a szenátus demokratapárti frakcióvezetője.

Később a Twitteren hozzátette: „Az amerikai emberek tíz hete várnak arra, hogy a republikánusok összeállítsák a törvényjavaslatukat.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.