Az e-cigaretta miatt dohányzik egyre több gyerek

Fischer Patrícia
2019. 12. 06. 17:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem húsz éves rekordot döntött meg idén a dohányzó fiatalok száma az Amerikai Egyesült Államokban: egy friss felmérés szerint 6,2 millió felső általános iskolás és középiskolás korú fiatal használ dohányipari termékeket – ez az összes ilyen korú gyermek 23 százaléka. Utoljára 2000-ben mértek ilyen magas értéket.

A National Youth Tobacco Survey az amerikai egészségügyi minisztérium által 1999 óta minden évben elkészített felmérés. Az idei számok azt mutatják, hogy a középiskolások (vagyis a 14-18 év közöttiek) mintegy 53 százaléka, míg az általános iskola felső osztályának megfelelő korú gyerekek 24 százaléka próbált már valamilyen dohányipari terméket életében. Számokban kifejezve ez nyolcmillió középiskolás és 2,9 millió felső általános iskolás gyereket jelent.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a kérdezést megelőző harminc nap során éltek-e valamilyen dohányipari termékkel a fiatalok, ebbe a körbe az e-cigaretta, a hagyományos cigaretta, a rágódohány, a szivarka és a pipadohányt is beleértendő. Itt értelemszerűen némileg már alacsonyabbak az arányok: a középiskolások 31,2, míg az általános iskolások 12,5 százaléka élt ilyen termékekkel a felmérést megelőző egy hónapban.

Az összes termék közül az e-cigaretta bizonyult a legnépszerűbbnek, a korántsem veszélytelen cigarettapótlékot a középiskolások 27,5 százaléka, míg a 11-14 év közöttiek 10,5 százaléka használja rendszeresen – ez összesen 5,3 millió gyermeket jelent.

Az e-cigaretta tehát egyértelműen a legnépszerűbb termék a gyerekek körében, a felmérés így külön kitért arra is, hogy mi állhat a háttérben.

A megkérdezettek több mint fele azt mondta, kíváncsiságból próbálta ki az e-cigit, egynegyedük pedig a különböző ízesítések miatt találta vonzónak a terméket. Egyébként sorban ez a hatodik év, amikor az e-cigaretta a legnépszerűbb dohányipari termék az iskoláskorú gyerekek körében az USA-ban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.