Az egész agrárágazatot erősíti a földügyi központ

Nagy István agrárminiszter kiemelte: az agrárium versenyképességéhez elengedhetetlen az öntözésfejlesztés, az ennek megteremtésével összefüggő feladatokat szintén az új központ látja el.

Nagy Kristóf
2019. 07. 09. 12:54
null
Mától 44 támogatási jogcímre nyújthatják be egységes kérelmüket a gazdák Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar mezőgazdaság újabb erős bástyája jött létre a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) megalakulásával, a szervezet a magyar mezőgazdaság versenyképességét és az ezzel kapcsolatos teendők átláthatóságát szolgálja – hangsúlyozta tegnap Nagy István agrárminiszter.

A júliustól működő központ egyfelől a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet jogutódjaként ellátja annak feladatait, tehát a földügyekkel kapcsolatos hatósági feladatokat, másfelől további feladatkörökkel is bővül az új intézmény, nagyobb létszámmal.

Az osztatlan közös tulajdonú területek sorsát is rendezik
Fotó: Kurucz Árpád

A részletekről a miniszter elmondta: a kormány a nemzeti birtokrendezésben meghatározó szerepet szán a nemzeti földalap kezeléséért felelős szervként az NFK-nek. Többek között feladata lett a Földet a gazdáknak program folytatása, valamint az osztatlan közös tulajdonú földek rendezése is, ezt a június 30-án megszűnt Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft.-től vette át. A jövőben az NFK, mint birtokrendezési eljárásokat koordináló szerv feladata lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével és más, átfogó birtokrendezési eljárásokkal kapcsolatos feladatok országos előkészítése, koordinálása.

Nagy István kiemelte: az agrárium versenyképességéhez elengedhetetlen az öntözésfejlesztés, az ennek megteremtésével összefüggő feladatokat szintén az új központ látja el. A tárcavezető felidézte, a tervek szerint növelnék a termelők öntözési hajlandóságát megfelelő szabályozási és támogatási környezet megteremtésével, valamint együttműködési és hosszú távú tervezési szemlélettel. Ez azt jelenti, nem jön létre önálló intézményként öntözési ügynökség.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a központ gyakorlatilag az osztatlan közös tulajdon megszüntetését, az öntözésfejlesztési és erdészeti feladatokat látja el a földalapkezelő korábbi munkáján felül.

Az öntözési koordinációs feladatok közül kiemelendő a termelők vízigényének felmérése, a gazdaságosan ellátható öntözési körzetek és az öntözési közösségek mérethatékony területének meghatározása. Az NKF felel emellett az öntözési mintaprojektekért, az öntözéses gazdálkodás alap-adatait tartalmazó informatikai rendszer üzemeltetéséért, az öntözési célú állami vízgazdálkodási fejlesztések előkészítéséért, valamint az öntözésfejlesztéssel kapcsolatos uniós támogatási programok tervezéséért.

A központot a földalapkezelő korábbi elnöke, Nagy János vezeti. Szintén a központ lát el júliustól egyes erdészeti igazgatási feladatokat, beleértve az erdőgazdálkodás szabályozásához szükséges erdészeti informatikai rendszerek üzemeltetését, kiemelten az országos erdőállomány-adattárhoz kapcsolódó térinformatikai állományok folyamatos karbantartását és fenntartását. Az NFK feladata még az erdészeti hatósági tevékenységéhez kapcsolódó informatikai rendszerek működtetése, valamint az erdőgazdálkodói nyilvántartás és az erdészeti szakirányítói névjegyzék vezetése is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.